Parlament BiH
67

Pao Izvještaj o radu Vijeća ministara BiH za 2016. godinu

Piše: Er. M.
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH nije usvojio na današnjoj sjednici Izvještaj Vijeća ministara BiH za 2016. godinu.

Nakon ovakve odluke državnih parlamentaraca poslana je jasna poruka kako izvršna vlast nema podršku zakonodavne vlasti. Protiv Izvještaja glasao je 21 zastupnik, 17 je bilo za, a jedan suzdržan.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić tokom obraćanja nije uspio uvjeriti zastupnike da podrže izvještaj za 2016. godinu za koju je kazao da je bila najuspješnija evropska godina za BiH.

Brojni državni parlamentarci žestoko su kritikovali rad Vijeća ministara BiH, ali i metodologiju izvještavanja za koju su kazali da služi kao način prikrivanja neuspjeha izvršne vlasti.

Već duži period predsjednici političkih stranaka upozoravaju kako parlamentarna većina na državnom nivou ne postoji i da se formira od tačke do tačke dnevnog reda.

Poseban problem je nastao izlaskom zatupnika Sadika Ahmetovića, Salke Sokolovića i Senada Šepića iz Kluba zastupnika SDA, ali i oprečnim stavovima Saveza za promjene i SBB-a u odnosu na HDZ i SDA kada je riječ o usvajanju seta zakona o akcizama.