BiH
63

Panonska jezera i danas privukla hiljade kupača iz bh. gradova

Piše: M. Bošnjak
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Hiljade kupača na Panonskim jezerima u Tuzli danas je uživalo uz muziku i pjesmu doajena narodne muzike Nedžada Salkovića.

Zbog elegantnog i profinjenog nastupa na pozornici i pred televizijskim kamerama kolege su ga često zvale princom bosanske sevdalinke. Ni po nesnosnoj vrućini, kakva je danas vladala u Tuzli, doajen narodne muzike Nedžad Salković nije se odrekao običaja da na sceni izgleda “tip top”.

Iako je napunio 74 godine života, popularni pjevač na sceni restorana “Pannonica” u sklopu kompleksa Panonskih jezera, danas je tokom koncerta djelovao mladalački i poletno.

Mnogi od 10.000 posjetilaca, koliko ih je danas došlo na tuzlansku turističku destinaciju, s prvim taktovima Salkovićevih pratilaca, harmonikaša Amira Softića i klavijaturiste Dragana Divjaka, primakli su se sceni kako bi uživali u Nedžadovim pjesmama. A on im nije ostao dužan.

Redale su se melodije po kojima je nadaleko poznat: "Ah, ljubav, ljubav", "Jesen u vrtu mom", "Kad se smiješ mila kćeri", "Voljeni grade moj", "Nije mi lako" i druge, a publika ga je zdušno pratila i s njim pjevala.

Iako se na društvenim mrežama prije koncerta moglo pročitati kako popodnevni sati nisu primjereni za koncert velikana sevdalinke, Salković je sve demantirao. Kupači su spojili ugodno i lijepo, pa su pjevali i u vodi, rashlađujući se na pripeci od 35 stepeni Celzijusa.

Nedžad Salković je na estradi već punih 57 godina. Nastupao je, kaže, u brojnim zemljama na skoro svim konktinentima.

"Ali Tuzla je nešto posebno. Ovdje sam počeo, ovdje je moja porodica. Svake godine najmanje jedan koncert posvetit ću svom gradu", rekao je, a obećanje za sada drži.

Na Panonskim jezerima, inače, danas je bilo posjetilaca iz skoro svih gradova s područja Tuzlanskog kantona, mnogi su došli iz drugih gradova BiH i iz inostranstva. Neki su došli ne samo zbog kupanja, nego i da uživaju u pjesmama "tuzlanskog slavuja", Nedžada Salkovića.