Tropske vreline u Tuzli
0

"Panonicu" dnevno posjećuje 10.000 kupača

Piše: D. Brkić
(Foto: Darko Zabuš/Fotoservis)
Spas od tropskih vrućina mnogobrojni Tuzlaci pronalaze na Panonskim jezerima. Prema riječima Maida Porobića, direktora "Panonice", ovo popularno kupalište je u proteklih pet dana posjetilo oko 50.000 kupača iz Tuzle i drugih djelova BiH.

Poslije kišnog juna, kada su se na Panonskim jezerima kupali najhrabriji, tropski juli spašava sezonu. U vrijeme naše posjete kompleksu "Panonice" mogli smo primijetiti kako se u slanoj vodi kupaju kupači od jedne do osamdeset i jedne godine života.

Cjelodnevna ulaznica na Panonska jezera iznosi 2,5 KM, penzioneri imaju popust, a postoje i sezonske ulaznic. Ulaz se naplaćuje i bebama u iznosu od pola KM.

Mlađa populacija uglavnom odlazi na manje ili novo slano jezero, dok su stariji privrženi većem i starijem slanom jezeru. Gužva je i podno slanih slapova gdje mnogobrojni posjetioci "Panonice" uz kupanje idu i na inhaliranje slanom vodom…

U vrijeme dnevne špice Tuzla je gotovo prazna. U ljetnim baštama zauzeti su jedan ili dva stola, dok je u večernjim satima posjeta spram očekivanja. Međutim, tuzlanskim ugostiteljima posao kvari općinska odluka u komunalnom redu u kojoj je precizirano kako lokali mogu raditi do ponoći, ali da se muzika mora isključiti već u 23 sata.

"Ako su u vrijeme održavanja Davis Cupa mogli donijeti odluku da se rad produži do dva sata poslije ponoći, ne vidim razlog zbog čega takva odluka ne može biti na snazi tokom cijelog ljeta", rekao nam je jedan od tuzlanskih ugostitelja.

Svakako treba napomenuti da stanovnici Tuzle i Tuzlanskog kantona spas od tropskih vrelina pronalaze na mnogobrojnim bazenima poput onih u Mramoru, Čeliću, Orahovici…, ali i na jezerima poput Modraca, Bistarca, Vidare, Hazne, Snježnice…