Zakon o akcizama
9

Pandurević: Parlament BiH se danas usprotivio pritiscima međunarodne zajednice

Piše: Er. M.
Aleksandra Pandurević (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Aleksandra Pandurević (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Nakon što je Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH odbio da se izjašnjava po hitnoj proceduri o setu zakona kojim je predviđeno povećanje akciza na naftu, šefica Kluba zastupnika SDS-a Aleksandra Pandurević izjavila je da bh. parlamentarci danas nisu podlegli pritiscima stranih ambasadora.

Ona je kazala da joj je drago što je u Parlamentarnoj skupštini BiH postojala većina koja se usprotivila SNSD-u i strancima koji su ovih dana vršili pritisak na zastupnike da povećaju akcize bez ikakvih zaštitnih mjera.

"Većina zastupnika bila je protiv i zakon je upućen u redovnu proceduru, što ostavlja mogućnost amandmanskog djelovanja da se naprave mjere za plavi dizel i da se daju olakšice poljoprivrednicima", rekla je Pandurević.

Istakla je da se SNSD vratio u parlamentarne klupe s nadom da će set zakona biti usvojen u hitnoj proceduri i da će se dozvoliti zavlačenje ruku u džepove građana.

"Zastupnici nikada nisu doživjeli ovoliki pritisak međunarodne zajednice koji je sinhronizovan s SNSD-om. Kako čujemo, to je posljedica prekjučerašnjeg dogovora Bakira Izetbegovića i Milorada Dodika u Mostaru", rekla je Pandurević.

Dodala je da je Dodik obećao Izetbegoviću da će zastupnici SNSD-a doći na sjednicu Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH i da će podržati povećanje akciza.

"SNSD je po hitnoj proceduri htio usvojiti i Zakon o osiguranju depozita kojim se prenosi nadležnost. Agencija za osiguranje depozita BiH uzima nadležnosti entitetskih agencija na način da ona ubuduće vrši nadzor nad bakarskim sektorom i daje saglasnost za restrukturiranje banaka. SNSD je prvo uništio banke u RS-u pa su prihvatili da neko drugi to kontroliše kako bi dobili sredstva MMF-a", zaključila je Pandurević.