Zloupotreba položaja
3

Pandurević: Nikola Špirić je počinio krivično djelo ako je poslao lažne zaključke OSA-i

Piše: Er. M.
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Šefica Kluba zastupnika SDS-a Aleksandra Pandurević rekla je da je, ukoliko se pokaže tačnim da je predsjedavajući Zajedničke komisije za nadzor nad OSA-om Nikola Špirić uputio lažne zaključke OSA-i, riječ o počinjenju krivičnog djela.

"Znam od mojih kolega da komisija nije usvojila nikakve zaključke. Ne želimo biti sudije i očekujemo od OSA-e potvrdu da su primili zaključke sa Špirićevim potpisom, kako to tvrde mediji. Ako jesu, Špirić treba bit smijenjen i trebaju biti poduzete ostale radnje u skladu sa zakonom", kazala je Pandurević.

Istakla je da ne vidi razlog za paniku u Klubu SNSD-a ukoliko Špirić nije prekršio zakon i zbog čega se toliko protive privremenoj suspenziji.

"S obzirom na to da vidimo o kakvim zaključcima je riječ i da se ispostavilo da je o tom pitanju bilo određenih zloupotreba i da nije bilo nikakvog prisluškivanja funkcionera Srbije. Nastavlja se još jedna afera u kojoj Tužilaštvo BiH vodi istragu i ja ne znam je li ovo pokušaj ometanja istrage. To treba utvrditi", rekla je Pandurević.

Odgovorila je i na uvrede šefa Kluba zastupnika SNSD-a Staše Košarca na njen račun, ističući da se u zgradi Parlamentarne skupštine BiH nikada nisu čule tako niske uvrede.

"To govori o njemu i njegovom odgoju. Neko ko ima majku, suprugu ili rođake i uputi takve riječi jednoj ženi... To govori o njemu, a ne o meni", kazala je Pandurević.

Ustavni sud BiH sutra bi trebao donijeti odluku o ustavnosti obilježavanja 1. marta i 25. novembra u BiH. Pandurević je kazala kako smatra da je to obilježavanje neustavno i da očekuje da Ustavni sud BiH sudi po istim aršinima. Potvrdila je i da će SDS podržati Izvještaj Vijeća ministara BiH.