Odgovorila Turković
426

Pandurević: Draga Bisera, kada drugima biraš, budi spremna i da sama budeš dio te matrice

T. K.
Aleksandra Pandurević i Bisera Turković
Aleksandra Pandurević i Bisera Turković
Šefica bh. diplomatije Bisera Turković izrazila je zabrinutost zbog mogućnosti da bi SNSD-ov Denis Šulić mogao biti ministar u Vijeću ministara BiH iz reda Bošnjaka. Na to joj je odgovorila SDS-ova političarka Aleksandra Pandurević aludirajući da je SDA učestvovala u izboru hrvatskih predstavnika.
Kako je navela Turković, ukoliko u Vijeće ministara BiH bude izabran član iz reda Bošnjaka, a pod kontrolom SNSD-a, to će značiti prepuštanje potpune kontrole nad Vijećem ministara BiH proruskim političkim snagama.

"Važeći propisi o radu Vijeća ministara BiH zahtijevaju da za odluke moraju glasati najmanje po jedan od ministara iz svakog od konstitutivnih naroda. To ne moraju nužno biti zamjenici predsjedavajućeg. Dovoljno je jedan ministar Bošnjak koji će slijediti politiku SNSD-a i HDZ-a i da preuzmu apsolutnu vlast u Vijeću ministara BiH", navela je Turković.

Na ove komentare regovala je bivša zastupnica PDPSBiH Aleksandra Pandurević (SDS).

Ogradila se da u ovom slučaju brani SNSD, ali da je ovo poznata i ustaljena politička matrica u našoj zemlji.

"Daleko od toga da branim SNSD ali, draga Bisera, kada stvoriš matricu da drugim narodima biraš predstavnike onda moraš biti spreman da i sam budeš dio te matrice. Druga stvar, Šulićev glas može biti odlučujući samo kod imenovanja. Sve ostalo ide u PSBiH", napisala je Pandurević.

Ona je ovakvim komentarom aludirala na to da je SDA učestvovala u izboru hrvatskih zvaničnika koji nisu iz HDZ-a, konkretno u izboru člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Željka Komšića.