BiH
0

Pandurević: Četiri federalne jedinice imaginarna priča isto kao i otcjepljenje RS-a

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Šefica poslaničkog Kluba Srpske demokratske stranke (SDS) u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Aleksandra Pandurević ocijenila je da su "apsolutno nerealne i neostvarive" bilo kakve ideje o ustavnoj reorganizaciji BiH koje narušavaju njenu dejtonsku strukturu, navodeći da ustavna struktura nije pepreka rješavanju ekonomskih problema i evropskim integracijama.

"Priča o federalizaciji BiH i uspostavljanju četiri federalne jedinice jednako je imaginarna kao i priče o unitarizaciji BiH ili otcjepljenju Republike Srpske. Hrvati su ti koji su prihvatili Vašingtonski mirovni sporazum kojim je uspostavljena Federacija i ukoliko imaju saglasnost druge strane u Federaciji, mogu ga mijenjati. Ali, Dejtonski mirovni sporazum i njegov Aneks IV su sa stanovišta interesa Republike Srpske njeno Sveto pismo i tu promjena neće biti", rekla je Pandurević komentirajući stavove sa današnjeg zasjedanja HNS-a.

Naglasila je da se "ponovo pokazuje koliko je nepromišljeno i opasno bilo poigravanje Milorada Dodika" kada je 2007. godine potpisao tzv. Prudski sporazum, te ga je pozvala da se ogradi od svog potpisa i zatvori ''Pandorinu kutiju'''.

"Upravo zbog ovakvih ideja koje udaraju na dejtonski status Republike Srpske, njenu teritoriju jer su otvorene aspiracije ka Posavini, ali i nadležnosti, značajno je da Narodna skupština RS podrži Deklaraciju koju će SDS uputiti u proceduru, a kojom se naglašava trajna oprijedjeljenost za dejtonski status Republike Srpske kao jednog od dva ravnopravna entiteta u BiH i ističe potreba ubrzanog puta ka EU kao regionalnog pitanja", kazala je Pandurević.