BiH
0

Pan-evropska konferencija o planiranju mineralnih sirovina i transportne infrastrukture

FENA
Peta pan-evropska konferencija o planiranju mineralnih sirovina i transportne infrastrukture bit će održana u Sarajevu od 18. do 20. maja.

Kako je najavljeno konferenciju će otvoriti predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Adnan Terzić, a učesnicima će se također obratiti ambasador Njemačke u Bosni i Hercegovini Arne Freiherr von Kittlitz und Ottendorf i premijer Kantona Sarajevo Denis Zvizdić.

Prema riječima predsjednika pete pan-evropske konferencije prof. dr. Murisa Osmanagića na konferenciji će biti prezentirano više od 100 referata eksperata i naučnika iz zemlje i svijeta.

Prof. Osmanagić naglašava značaj ove konferencije za Bosnu i Hercegovinu budući da je ona pored dosadašnjih evropskih sadržaja iz prethodnih konferencija, uključila i neka najvažnija strateška pitanja koja se odnose na koridor Vc, njegovu vezu sa susjednim državama, povezivanje s jadranskom obalom i hrvatsko-jonskom magistralom, namjeru Hrvatske o izgradnji mosta "Kopno-Pelješac" i razvoj BiH kao pomorske države.