Mehanizam u Hagu
20

Pamtimo genocid u Srebrenici: Odabrana suđenja ratnim zločincima dostupna na webu

FENA
Dražen Erdemović prilikom priznaja 1996. godine
Dražen Erdemović prilikom priznaja 1996. godine
Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove (Mehanizam) danas je pokrenuo stranicu s praktičnim informacijama za medije, kako bi ih mogli koristiti u sklopu šireg pokrivanja 24. godišnjice genocida u Srebrenici.

Pored toga, 9. jula u sklopu komemoracija Program Mehanizma za informisanje zajednica pogođenih sukobima (PMI) pokrenut će kampanju u društvenim medijima "Pamtimo genocid u Srebrenici".

Stranica s praktičnim informacijama za medije sadrži izabrane informacije o predmetima, uključujući sažetke predmeta, ključne dokumente i potvrdna izjašnjenja o krivici, kao i kompilaciju arhivskog audio-vizualnog materijala iz predmeta okončanih pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) i Mehanizmom u vezi sa zločinima počinjenim u Srebrenici u julu 1995.

Kampanja u društvenim medijima, koju će pokrenuti PMI, trajat će od 9. jula do 18. jula i obilježit će ključne događaje koji su se desili tokom tog perioda 1995. godine u Srebrenici, kako je utvrđeno u predmetima okončanim pred MKSJ-om i Mehanizmom.

Sadržavat će više informativnih video snimaka, infografike i prigodne objave u društvenim medijima i koristit će arhivski materijal koji je uvršten u dokaze u postupcima pred MKSJ-om i Mehanizmom, kao što su iskazi svjedoka, originalni audio-vizualni materijal, vojni izvještaji i forenzički dokumenti.

Program Mehanizma za informisanje započet je u januaru 2019., sa ciljem da doprinese podizanju svijesti i znanja među zajednicama pogođenim sukobima o konfliktu u bivšoj Jugoslaviji tokom 90-ih godina prošlog vijeka na osnovu predmeta pred MKSJ-om i Mehanizmom. Program podržava Evropska Unija, saopćeno je iz Mehanizma.