BiH
6

Pammer: Nadamo se da će politička elita u BiH imati konstruktivniju politku

FENA
Foto: FENA
Foto: FENA
Ambasador Austrije u Bosni i Hercegovini Martin Pammer kazao je danas novinarima u Sarajevu da su o proslavi 9. januara, Dana Republike Srpske (RS), te referendumu u ovom bosanskohercegovačkom entitetu, međunarodna zajednica i većina država koje igraju važnu ulogu već jasno rekli sve što su imali reći.

U vezi sa sankcijama koje su Sjedinjene Američke Države (SAD) uvele predsjedniku RS-a Miloradu Dodiku, rekao je da se Evropska unija i Republika Austrija slažu s argumentima zbog kojih je SAD donio ovu odluku.

"Nadamo se da će politička elita, uključujući i Dodika, ubuduće nastaviti konstruktivniju politiku u BiH", izjavio je Pammer.

Naglasio je da, politički i pravno govoreći, ne postoji opcija za jednu državu članicu EU da uvede sankcije te napomenuo da je bilo pogrešnih izvještavanja medija o tome kako je Hrvatska sama uvela ili razmišljala da uvede sankcije.

"To nije moguće, sankcije mogu biti uvedene samo od EU, a za to postoji pravni okvir i set restriktivnih mjera koje mogu biti aktivirane, ali za sada ovo nije najhitnija stvar kojom bismo se trebali baviti", istakao je, dodajući da su, po nekim posljednjim signalima iz Banje Luke i drugih mjesta, stvari sada konstruktivnije nego ranije.

Šef Misije OSCE-a u BiH ambasador Jonathan Moore kazao je da pitanje da li u Ustavnom sudu BiH treba biti međunarodnih sudija nije pitanje za Misiju OSCE-a niti međunarodnu zajednicu već za bh. lidere.

Za sada, rekao je novinarima, za promjenu spomenute situacije u Ustavnom sudu BiH, nema konsenzusa.