Američki operativac
574

Palmer: Bit će potrebne izmjene Ustava BiH, ali i strukture vlasti

D. Be.
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Matthew Palmer izjavio je da će biti potrebne izmjene Ustava Bosne i Hercegovine te izmjene struktura vlasti.

Na online konferenciji za crnogorske novinare na pitanje Radija Slobodna Evropa (RSE) da li treba revidirati Dejtonski sporazum, Palmer je u utorak (15. decembra) kazao kako je za BiH neophodno da poduzme reforme kako bi napredovala ka evropskoj budućnosti.

"Mislim da je široko zastupljeno mišljenje da su reforme neophodne. To će zasigurno u nekom trenutku zahtijevati izmjenu Ustava, izmjene struktura vlasti u BiH, koje će pripadati narodu BiH, vodstvu te zemlje na svim stranama", naveo je Palmer.

"Postoje diskusije", dodao je Palmer, "o tome kako ići naprijed, koji je najbolji put".

On je naglasio potrebu za reformama.

"Ali, ako BiH uspije da napravi napredak u reformama, koje se traže kako bi se napredovalo ka Evropi, mora se posvetiti pažnja funkcionalnosti državnih institucija", poručio je.

Prethodno je budući američki predsednik Joe Biden povodom 25. godišnjice potpisivanja Dejtonskog sporazuma, kojim je završen rat u BiH, saopćio kako je to prilika za sve strane da razmišljaju o mogućnosti svjetlije budućnosti i da se ponovo posvete teškim, ali neophodnim koracima za izgradnju potpuno funkcionalne BiH za svoje građane.

"Dejtonski sporazum donio je mir u BiH i reafirmisao njen suverenitet, teritorijalni integritet i nezavisnost. Ipak, četvrt vijeka kasnije jasno je da rad na uspostavljanju pravde, pomirenja i funkcionalne multietničke BiH nije završen", napisao je u saopćenju Biden.

I američki ambasador u BiH Eric Nelson izjavio je kako je sada vrijeme da se naprave naredni koraci, ključni za budućnost Bosne i Hercegovine.

"Kako bismo to uradili moramo unaprijediti sporazum (Dejtonski), jer namjera nije nikada bila da on bude vječan. Njegovi nedostaci moraju i mogu biti popravljeni", rekao je Nelson u sarajevskoj Vijećnici 12. decembra na svečanoj ceremoniji povodom 25. godišnjice potpisivanja Dejtonskog sporazuma.