{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


FOTO
/
Paljenjem Babe Jage Svaroži krug obilježio prvi dan proljeća

S
21.3.2012. u 14:25
3
10
Paljenjem Babe Jage Svaroži krug obilježio prvi dan proljeća
3
Rodnovjernici u Bosni i Hercegovini, okupljeni oko udruženja za promicanje starih narodnih običaja i vjerovanja Svaroži krug, obilježili su jučer prvi dan proljeća.

Tradicionalno, kako se nekad na ovim prostorima činilo, a i danas se čini u nekim dijelovima Bosne i Hercegovine, simbolično je otjerana zima spaljivanjem boginje zime Morane, odnosno Babe Jage, lutke koja simbolizira zimu.

Sa njom, spaljuje se ne samo zima, već i sve ono loše što je bilo u protekloj godini.
Nakon toga, dolazak proljeća pozdravljen je paljenjem proljetnog krijesa.

Iz Udruženja Svaroži krug se nadaju kako će ovakvi događaji uskoro postati masovniji, a kako bi se stanovništvo Bosne i Hercegovine, upoznali sa svojim starim običajima, još iz paganskih vremena, a koji svoje korijene imaju čak i danas u praksi sve tri dominantne religije u Bosni i Hercegovini.


Također, isticanjem i očuvanjem starih narodnih vjerovanja, nema se za cilj omalovažavati ijedna današnja religija, već probuđivati se svijest o prirodi, ekologiji, ali i ljubavi jednih prema drugima, jer - svima nama danas, bez obzira koje smo nacionalosti, etniciteta, odnosno religije, ovi su običaji su ono zajedničko koje nosimo u sebi.

"Mi želimo slogu i jedinstvo među narodima, nikakve podjele i segragacije već isticanjem onoga što nas ujedinjuje i veže. A to su zajednički običaji", poručuju iz Udruženja Svaroži krug.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: