{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Paljenje Vijećnice treći najveći barbarski čin u historiji čovječanstva

N
9.7.2014. u 09:39
107
44
Paljenje Vijećnice treći najveći barbarski čin u historiji čovječanstva
107
Paljenje Vijećnice treći najveći barbarski čin u historiji čovječanstva
Paljenje sarajevske Vijećnice tokom agresije na BiH je treći najgori barbarski čin u historiji čovječanstva, tvrdi se u podacima internet stranice Global Data Vault.
Naime, ova internet stranica je izradila grafički prikaz uništavanja podataka, odnosno, knjiga, dokumenata i arhiva, kroz historiju čovječanstva. Događaje su poredali prema dostupnim podacima o količini uništenih informacija.

Barbarskim činom paljenja Vijećnice, uništeno je i nepovratno izgubljeno više od 1,5 miliona knjiga i dokumenata. Na prvom mjestu po broju uništenih knjiga su biblioteke u Poljskoj koje su uništene u period nadiranja nacista od 1939. do 1945. godine.

U bombardovanjima je, kako se navodi, uništeno više od 16 miliona knjiga. Drugi najveći čin uništavanja informacija i znanja je također nacističko spaljivanje knjiga u njemačkim bibliotekama gdje je zauvijek uništeno više od 10.000.000 tomova.

Prema grafici koju objavljujemo velika razaranja su tokom historije pretpjele i Aleksandrijska kraljevska biblioteka u kojoj je uništeno 500.000 svitaka. Tu se našla i Nacionalna biblioteka Srbije sa 508.702 tomova, Iračka i Abkhazijska nacionalna biblioteka sa nešto manje od pola miliona uništenih primjeraka.

Nekoliko desetina hiljada uništeno je u Biblioteci religijskih knjiga Maya. Na grafici među velikim barbarskim činovima zabilježen je još jedan iz proteklog rata, a to je paljenje Orijentalnog Instituta u Sarajevu pri čemu je uništeno najmanje 17.000 knjiga.

Vijećnica je tek nedavno obnovljena, dok Orijentalni institut još uvijek nije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ima li Hrvatska pravo graditi Pelješki most?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: