{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Palija: Svjedoci o optuženom

B
20.6.2007. u 18:17
0
0
Palija: Svjedoci o optuženom
0
Palija: Svjedoci o optuženom
Svjedoci Tužilaštva govorili su o učešću Jadranka Palije u premlaćivanju civila u Sanskom Mostu. Vehid Zulić, Mehmed Zukanović i Sead Jakupović, svjedoci Tužilaštva protiv Jadranka Palije, tvrde da je optuženi učestvovao u premlaćivanjima i maltretiranju Bošnjaka u Sanskom Mostu tokom 1993. i 1995. godine.
Državno tužilaštvo Jadranka Paliju tereti da je, kao pripadnik VI krajiške brigade Vojske Republike Srpske (VRS), učestvovao u ubistvima, silovanju, te psihičkom i fizičkom zlostavljanju civila u Sanskom Mostu u periodu od 1992. do 1995. godine.

U optužnici još stoji da je Palija u toku 1992. godine učestvovao u napadima na naselja Muhići, Mahala, Otoka, Hrustovo, Vrhpolje, Kljevci i druga područja na kojima su pretežno živjeli Bošnjaci i Hrvati.

“Niti jedan mjesec ne bi prošao da me on nije tukao kundakom puške, nogama i šakama. Svaki put kada bih odlazio u grad da prodam mlijeko, zaustavljao bi me na punktu i tukao, a poslije bi mi prosuo i mlijeko”, rekao je Zukić, koji je u sudnici identifikovao optuženog.

Zukić je također rekao da ga je Palija 1. aprila 1994. godine “kamionom odvezao u komandu”, gdje je bio mučen elektrošokovima i prebijen.

“On me je ponovo zaustavio na punktu i, sa još trojicom vojnika, kamionom odvezao u Šejkovače, u komandu. Tu su me cijele večeri tukli neki vojnici i uključivali su struju, tako da sam padao u nesvijest”, rekao je Zukić i dodao da Palija nije bio među vojnicima koji su ga zlostavljali te noći.

Predsjedavajuća Sudskog vijeća Minka Kreho je tokom ispitivanja ovog svjedoka Paliju upozorila na njegovo ponašanje u sudnici.

“Gospodine Palija, šta je vama smiješno? Molim vas da se prestanete smijati i da se uozbiljite”, rekla je Kreho, na što je optuženi odgovorio da se “uopće nije smijao”.

Sead Jakupović, drugi svjedok Tužilaštva, tvrdi da je tokom 1993. godine viđao Paliju na punktu u Pobriježju, u Sanskom Mostu, kako drži stražu.

“Bio je u šarenoj uniformi i imao je opasač i pištolj. Znam da je bio vojni policajac i na tim punktovima su kontrolisali muslimansko stanovništvo. Moj stričević mi je govorio da ga je Palija jednom zaustavio na tom punktu i pretukao ga”, rekao je Jakupović.

U optužnici stoji da je Palija “u periodu od 1993. do 1995. godine na punktu u Pobriježju legitimisao civile koji su prolazili punkt, vrijeđao ih na razne načine, zastrašivao i premlaćivao”.

Svjedok je istakao da je “u jesen 1993. godine” Palija došao kod njega u kuću.

“Palija je došao u moje dvorište i pitao me kada ću napustiti Sanski Most, a ja sam mu rekao da čekam papire. Plašio sam se njega jer je bio vojni policajac i tada je bio strah i trepet. Morao sam mu reći da odlazim iako nisam imao gdje”, istakao je Jakupović.

O premlaćivanju civila govorio je i treći svjedok Tužilaštva, Mehmed Zukanović, kojeg je, kako tvrdi, u septembru 1995. godine pretukao i sam optuženi.

“U septembru 1995. godine on me je odveo u Delalića kuću, gdje im je bila komanda i gdje sam danju morao pomagati vojnicima, a noću su me premlaćivali. Jednom je došao Palija i, dok sam skupljao pijesak oko kuće, počeo me gađati kamenicama. Kasnije mi je uzeo lopatu iz ruku i počeo me udarati svom snagom dok se nije umorio”, tvrdi Zukanović.

Nastavak suđenja je 21. juna 2007. godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: