{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Palestinac u Sarajevu: Svi dočekuju Bajram u radosti osim Palestinaca

A
29.7.2014. u 09:59
6
10
Palestinac u Sarajevu: Svi dočekuju Bajram u radosti osim Palestinaca
6
Palestinac u Sarajevu: Svi dočekuju Bajram u radosti osim Palestinaca
Foto: Anadolija
Muslimanske zemlje slave jedan od svojih najvećih praznika Ramazanski bajram, dok muslimani u Gazi strepe zbog mogućnosti novih napada iz Izraela. 
Iako je Izrael počeo vojnu ofanzivu na Pojas Gaze pod izgovorom "borbe protiv terorista", najčešće mete izraelske vojske su civili, zatim bolnice, stambene zgrade i škole. Svjetske sile, kao i međunarodne institucije, pozivaju na primirje između Izraela i Hamasa, ali to su samo kratkoročna rješenja jer traju po nekoliko sati.  

Palestinac Majdi Kalbiya živi u Sarajevu, a porodica mu je na Zapadnoj Obali. On je došao u BiH kako bi studirao, a završio je Fakultet zdravstvenih studija u Tuzli. 

U razgovoru sa novinarom Anadolije, Kalbiya je kazao da je posljednji put na Zapadnoj Obali bio prošle godine, kada je situacija bila dosta bolja.

"Tada je bilo napada, ali manje. Moja mama, sestre i braća žive u Betlehemu, u blizini Jerusalema. Kad se čujem s njima, kažu mi da su dobro i da se nipošto ne vraćam", istakao je Kalbiya, podsjetivši da su grupe otpora iz Palestine krenule protiv izraelske vojske, jer nisu mogli šutke gledati i trpiti ono što se dešava njihovoj braći u Gazi. Mi smo isti narod i svi smo braća. Moramo jedni drugima pomoć i biti jedni uz druge", rekao je Kalbiya.

"U Gazi je, naravno, situacija najgora. Imam tamo prijatelje koji su isto tako studirali u BiH, pa su se vratili. Do sada nije niko iz moje familije poginuo, ali strašno mi je žao djece i žena koje su svaki dan ubijani", nastavio je Kalbiya.

Nadalje, rekao je kako je život i bez napada u Gazi jako težak, jer niko nema posla i ljudima je teško preživjeti bez ikakvih primanja. Građani Gaze najčešće se bave poljoprivredom i građevinskim poslovima, otkrio je Kalbiya, dodavši da je zabranjen uvoz i izvoz na ovom području.

Ističući kako se situacija i na Zapadnoj Obali pogoršava iz dana u dan, Kalbiya je kazao kako smatra da "nema mira s Izraelcima". 

"Rješenja nema, jedino da oni nas totalno 'riješe' ili mi njih. Nema šanse za mir, jer bude mir možda godinu dana, dvije, a onda opet rat. S Izraelcima nema mira. Znam da oni to isto kažu za Palestince, ali to nije istina. To nije njihova zemlja, ali oni su došli kod nas i smatraju da je Palestina njihova država. Žele da uzmu ono što je naše, već su zauzeli 70 posto teritorije", izjavio je Kalbiya, dodajući kako život u Gazi uopšte nije dostojan čovjeka, zbog konstantne blokade.

"Izrael tvrdi da kroz tunele prolaze teroristi, a normalno da su morali iskopati tunele da uvezu lijekove i hranu, jer nemaju drugog izbora. I oni bi voljeli da mogu slobodno izaći i kupiti šta im treba, ali ne mogu. Za jednog ubijenog Izraelca, oni ubiju 100 Palestinaca i to je jednostavno tako. Oni su započeli sve ovo, a sad se mi ne smijemo ni braniti, niti uzvratiti. Samo želim da se situacija smiri što prije, jer kad gledam onu djecu što ginu sce i duša me boli. Narod gine svaki dan, a pogotovo mi je teško za civile, za djecu i žene, jer oni ne rade ništa protiv Izraela. Oni će iznositi tijela i za Bajram i spustit će u zemlju svoje najmilije. Svugdje će se slaviti Bajram, a kod nas će se slaviti šehidi", tužno je zaključio ova 26-godišnji Palestinac u Sarajevu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: