BiH
0

Pale u FBIH: Asfaltirana dionica puta prema industrijskoj zoni Vinča u Hrenovici

Piše: E. A.
U općini Pale u FBiH otvorena je novoasfaltirana dionica puta prema industrijskoj zoni "Vinča" u Hrenovici. Sredstva za asfaltiranje puta u dužini od 700 metara u iznosu od 100.000 KM izdvojila je Direkcija za ceste BPK Goražde kroz transfere nižim nivoima vlasti. Prvi dio projekta realizovan je uz pomoć Vlade BPK Goražde, a drugi će podržati Federalno ministarstvo obrta, tvrde u općini Pale u FBIH.

"Mi smo imali potrebu za proglašenje privredne zone na našem području i u prostorno-planskoj dokumentaciji planirano je da taj prostor bude bivša kasarna JNA, pošto je ona neperspektivna imovina i u narednom periodu će vjerovatno preći u vlasništvo države ili Federacije BiH, te lokalne zajednice. Aplicirali smo prema Vladi BPK i Ministarstvu obrta FBiH i krenuli smo u realizaciju prvog dijela sa Vladom BPK Goražde. Drugi dio nastavljamo u 2016.godini iz razloga što moramo uraditi projektnu dokumentaciju ove privredne zone", kazao je Asim Zec, načelnik općine Pale FBiH.

On dodaje kako je obaveza općine izgradnja infrastrukture jer ovdje djeluju dva privredna subjekta a kako bi podsticali razvoj i ambijent za nove djelatnosti, otvaranje radnih mjesta koja nedostaju i zapošljavanje neophodno je obezbjediti preduslove za to.

Esed Radeljaš, kantonalni ministar privrede, ističe kako je stvaranje povoljnijeg ambijenta za otvaranje novih radnih mjesta obaveza institucija.

"Značaj ovog projekta je u tome što se na ovom dijelu nalazi pilana koja zapošljava 10 radnika i fabrika koja treba da proizvodi pomfrit, tako da to znači puno za ovaj kraj. Kao ministar želim pomoći nižim nivoima vlasti i to planiram činiti i u 2016.godini", kazao je Radeljaš.

Privrednici ovaj projekat vide kao napredak daljeg razvoja ove lokalne zajednice i njene privrede. Firma "Tinkibal" u Hrenovici već upošljava 12 radnika i planira proširenje proizvodnje i otvaranje novih radnih mjesta a već u narednoj godini najavljeno je otvaranje fabrike za proizvodnju pomfrita, koja će zapošljavati 30-tak radnika te angažovati oko 200-250 kooperanata.