BiH
0

Pale: Načelnik i ambasadorica govorili o razvoju turizma

SRNA
Pale (Foto: palelive.com)
Pale (Foto: palelive.com)
Načelnik opštine Pale Slobodan Savić i ambasadorica Norveške u BiH Vibeke Lilo razgovarali su danas o razvoju turizma na području ove opštine.

Prema Savićevim riječima, ambasador Vibeke Lilo se interesovala za razvoj alpskog i nordijskog skijanja, u čemu su Norvežani poznati. On je gošću upoznao o tome da su Pale prošle godine bile domaćin 51. svjetskog vojnog prvenstva u bijatlonu i da je u olimpijskom parku postavljena olimpijska pahuljica sa imenima svih stanovnika Pala koji su učestvovali na olimpijadama.

"Lilo je iznenađena da na ovim prostorima ima toliko dobrih i poznatih skijaša", rekao je Savić novinarima i dodao da je Lilo izrazila želju da pomogne razvoj skijanja na ovim prostorima i organizaciju masovnog takmičenja. Prema njegovim riječima, Ambasada Norveške bi učestvovala u nabavci opreme, a opština Pale će sačiniti elaborat i dostaviti ga norveškoj Ambasadi.

On je dodao da je razgovarano i o projektu izgradnje biciklističke staze bivšom uskotračnom prugom od Sarajeva do Pala, koji su podržale ambasade Slovenije i Francuske. "Kada je vidjela idejno rješenje, Lilo je izrazila želju da pomogne posredstvom Vlade Norveške", rekao je Savić i dodao da će u narednom periodu poslati i svog predstavnika da sagleda sve mogućnosti saradnje. 

Prema njegovim riječima, staza dužine 10,5 kilometara trebalo bi da bude asfaltirana, osvijetljena i vodila bi do polazne stanice gondole koja se gradi na Palama. Ambasadorica Norveške u BiH nakon sastanka nije dala izjave novinarima, obrazlažući to time da je ovo samo kurtoazna posjeta.