Obračuni u SDA
526

Pala Vlada Tuzlanskog kantona na čelu sa Begom Gutićem

Piše: Er. M.
Foto: D.Z./Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
Skupština Tuzlanskog kantona na današnjoj vanrednoj sjednici izglasala je nepovjerenje Vladi Tuzlanskog kantona na čijem čelu se nalazi premijer Bego Gutić iz SDA.

Nakon pojedinačnog glasanja utvrđeno je da je za glasalo 20 poslanika, protiv je bilo 3, a suzdržanih 11 zastupnika.

Ovakav potez uslijedio je nakon žestokih unutarstranačkih previranja u SDA koja su posljedica uvođenja Povjereništva u Kantonalni odbor SDA u Tuzlanskom kantonu.

Današnja smjena tumači se kao reakcija bivšeg predsjednika Kantonalnog odbora SDA u TK Mirsada Kukića kojem je Predsjedništvo SDA na posljednjoj sjednici uvelo Povjereništvo.

Smjena Vlade Tuzlanskog kantona pokazala je da Mirsad Kukić još uvijek moć da kontroliše političke procese u ovom kantonu, a ne predsjednik SDA Bakir Izetbegović ili potpredsjednik SDA iz Tuzle Safet Softić.

Već mjesecima spekuliše se kako će Skupština Tuzlanskog kantona smijeniti premijera Begu Gutića koji je tokom prošle godine u nekoliko navrata optužio Kukića "da ga ruši".

Gutić je danas zatražio od predsjednika Vlade Federacije BiH Fadila Novalića da u skladu sa ustavnim ovlaštenjima uputi Ustavnom sudu FBiH zahtjev za ocjenu ustavnosti današnje sjednice Skupštine Tuzlanskog kantona.

Na drugoj strani, predsjednik Skupštine Tuzlanskog kantona Senad Alić kazao je da je hitna sjednica kantonalnog organa zakonodavne vlasti sazvana u skladu sa zakonom i da Gutić ima pravo da traži pokretanje ocjene ustavnosti današnje sjednice.

Inače, povjerenik Predsjedništva SDA u TK Amir Fazlić sinoć je pisao predsjedniku Aliću upozoravajući ga da je Predsjedništvo SDA dalo podršku Vladi TK. Fazlić je na vanrednoj konferenciji za medije kazao kako će svi zastupnici iz SDA koji glasaju za smjenu biti isključeni iz SDA.

"Za sva važna pitanja klubovi zastupnika SDA su dužni zatražiti i pribaviti mišljenje i stav nadležnih organa stranke koja su za njih obavezujuća i nepoštivanje istih podliježe odgovornosti", zaprijetio je Fazlić.

Zanimljivo je da SDA nema samo problem u vezi funkcionisanja izvršne vlasti u Tuzlanskom kantonu. Problem u Kantonu Sarajevo nastao je nakon što je predsjednik Vlade Kantona Sarajevo Elmedin Konaković napustio SDA koja je poručila kako će pokrenuti njegovu smjenu.

Portal Klix.ba već je ranije pisao kako je izvjesno da su u Tuzlanskom kantonu očito na sceni unutarstranački obračuni i planovi određenog kadra iz SDA kada je riječ o poziciji za člana Predsjedništva BiH.

Najveći zagovornik na sjednici Predsjedništva SDA da Mirsad Kukić bude smijenjen bio je Safet Softić (delegat u Domu naroda PSBiH) koji pretenduje i za poziciju kandidata te stranke za člana Predsjedništva BiH. Softić je predložio Amira Fazlića za povjerenika u TK, a neće mu biti na odmet podrška Kantonalnog odbora TK u borbi za stranačku kandidaturu za Predsjedništvo BiH.

Sada se nameće i pitanje pozicije predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića koji ima najveće šanse da osvoji predsjednički mandat. Kako saznajemo, Kukić je bio spreman da ispred Kantonalnog odbora SDA u TK da podršku Zvizdiću za kandidaturu.

Ostaje nejasno koliko će se unutarstranačka prepucavanja u najjačoj bošnjačkoj političkoj stranci u BiH odraziti na politiku stranke ukoliko se uzme u obzir da se ove godine u BiH održavaju parlamentarni izbori.

Na posljednjim općim izborima Mirsad Kukić i njemu odana zastupnica u Parlamentu FBiH Elzina Pirić su osvojili 37.000 glasova. U prijevodu to znači da Kukić i Pirić i bez podrške SDA mogu sebi osigurati mandate u organima zakonodavne vlasti.