Iskristalisana većina
54

Pala inicijativa 15 zastupnika: Ništa od smjene Vlade Tuzlanskog kantona

Piše: A. K.
Foto: D. Z./Klix.ba
Foto: D. Z./Klix.ba
Zastupnici u Skupštini Tuzlanskog kantona nisu podržali inicijativu o smjeni Vlade Tuzlanskog kantona na čelu s premijerom Jakubom Suljkanovićem koji dolazi iz Pokreta demokratske akcije (PDA).

Inicijativu o uvrštavanju tačke dnevnog reda o smjeni Vlade Tuzlanskog kantona na današnjoj sjednici Kantonalne skupštine predložilo je 13 zastupnika koji dolaze iz Stranke demokratske akcije (SDA), Demokratske fronte (DF), Stranke za BiH (SBiH) i dva zastupnika iz Socijaldemokratske partije (SDP).

Inicijativa sa 14 glasova za, sedam protiv i 14 suzdržanih nije dobila potrebnu većinu. SDP, SBB i Naša stranka su bili suzdržani, iz PDA su bili protiv, dok su inicijativu podržali iz SDA, DF-a i SBiH.

Predsjednik Kluba zastupnika DF-a u Skupštini TK Mahir Mešalić kaže da je današnjim glasanjem jasno iskristalisana nova skupštinska većina u najmnogoljudnijem kantonu u FBiH.

Foto: D. Z./Klix.ba
Foto: D. Z./Klix.ba

"Na čelu sa PDA tu su još i SDP, Naša stranka i SBB. Jasno je definisana i opozicija u Tuzlanskom kantonu. SDP kao izborni pobjednik u ovom kantonu treba prestati dezavuisati javnost i ako želi glasati s PDA neka napravi jasnu skupštinsku većinu kao stranka pobjednica u TK. Mislim da su toliko dužni građanima, to im je odgovornost", rekao je Mešalić.

Predsjednik Kluba zastupnika SDA u Skupštini TK Bego Gutić također smatra da je glasanje o uvrštavanju inicijative za smjenu Vlade TK izdiferenciralo novu skupštinsku većinu. Nju će, prema njegovim riječima, činiti PDA, SBB, Naša stranka i SDP.

"Čudno mi je da Klub zastupnika SDP-a nije ispoštovao svoju odluku stranačkog organa, odnosno Predsjedništva Kantonalnog odbora, da se danas na ovoj sjednici pokrene inicijativa za smjenu Vlade TK. Očito da se preko Skupštine TK i procesa formiranja vlasti prelamaju neki sukobi unutar SDP-a", izjavio je Gutić.

Foto: D. Z./Klix.ba
Foto: D. Z./Klix.ba

Interesantno je da su inicijativu o uvrštavanju smjene Vlade TK na sjednicu Kantonalne skupštine prošle sedmice potpisali Husein Tokić i Žarko Vujović iz SDP-a, koji su danas prilikom glasanja bili suzdržani.

"Jutros je na sjednici Kluba zastupnika SDP-a bio prisutan i predsjednik Kantonalnog odbora stranke Enver Bijedić sa svojim potpredsjednicima i očito je da smo imali 'zavrtanje ruku', odnosno uvjeravanje da se promijeni odluka", istakao je Gutić.

Predsjednik Kluba zastupnika SDP-a u Skupštini TK Dževad Hadžić navodi da su danas SDA i DF vodili proces u kojem su željeli blokirati ovaj kanton, odnosno spriječiti isplatu plaća, socijalnih i boračkih davanja, a sve kako bi se izvršio pritisak u cilju formiranja nove Kantonalne vlade. U tome, istakao je Hadžić, SDP nije želio učestvovati.

"Mi u SDP-u imamo odluku Glavnog odbora stranke koja je vrlo jasna, a to je da nećemo koalirati sa SDA. Imamo i odluku Kantonalnog odbora da nećemo koalirati sa PDA. Ovdje je danas bila identična priča onoj kada smo smjenjivali vladu SDA prije godinu dana. Tada je još uvijek neformirana PDA smjenjivala vladu SDA, smatrali smo da je to unutarstranački obračun i da nema potrebe da se miješamo u sukobe. Danas su zamijenjene uloge, te je SDA pokušavao smijeniti vladu PDA. Ni u tome nismo željeli učestvovati", istakao je Hadžić.

Iz SBB-a su danas kazali da način njihovog glasanja ne znači da su dio neke nove većine.

"Mi smo suzdržani jer smo mišljenja da ovo nema cilja. Energiju treba usmjeriti ka formiranju stabilne vlasti, a ovo je sve uvod u nestabilnost. Praviti korake, a ne vidjeti rješenje SBB ne može podržati", naveo je predsjednik Kluba zastupnika SBB-a u Skupštini TK Nedžad Hamzić.

Nakon usvajanja dnevnog reda nastavljena je peta redovna sjednica Skupštine TK.