BiH
0

Paklene vrućine su iza nas

Sarajevo-x.com
Mjesec juli obilježen je izuzetno visokim temperaturama, što je bila posljedica stalnog pritjecanja suhog i toplog zraka iz Afrike. Nakon paklenih dana i tropskih noći, koje su zahvatile našu zemlju u drugoj polovini prošlog mjeseca, prognoze za avgust su nešto povoljnije.

U pogledu na srednje temperature, mjesec juli je bio znatno iznad višegodišnjeg prosjeka. Najtoplije je bilo od 19. do 24. jula, kada su registrovani apsolutni maksimumi u Jajcu 39,1 °C (19.07.), u Tuzli 40,7 °C (22.07.) i u Gradačcu 40,5 °C (24.07.), javljaju iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Sliku izuzetno toplog mjeseca upotpunjavale su i tropske noći (kada minimalna temperatura ne pada ispod 20°C) koje su registrovane u gotovo svim dijelovima BIH. U Mostaru ih je registrovano 16, u Gradačcu 13 te po jedna tropska noć u Bihaću, Bugojnu, Jajcu, Livnu, Sanskom Mostu i Sarajevu.

U Sarajevu je srednja temperatura zraka iznosila oko 22°C, a maksimalna temperatura zraka od 38°C zabilježena je 22. i 24. jula, dok je minimalna izmjerena 6 jula i iznola je 7,8 °C.

Statističke analize predviđaju da će mjesec avgust u pogledu temperatura trebao biti nešto iznad višegodišnjeg prosjeka (18,9 °C), s tim da se, ipak, ne očekuju vrućine poput julskih.