BiH
0

Pakistanski predsjednik Musharraf danas u posjeti BiH

Sarajevo-x.com
Pervez Musharraf
Pervez Musharraf
Predsjednik Islamske Republike Pakistan general Pervez Musharraf u pratnji svoje supruge Sehbe Musharraf danas dolazi u službenu posjetu Bosni i Hercegovini.

Posjeta predsjednika Pakistana ima za cilj potvrditi dobre bilateralne i prijateljske odnose dviju zemalja, te dodatno afirmirati suradnju u ekonomskoj oblasti. Ova posjeta pored kontinuiteta bilateralnih odnosa ima motiv i u podršci BiH na planu reformi te poticanju međureligijskog i međunacionalnog dijaloga.

Protokolom posjete za danas je predviđeno da se nakon svečanog dočeka predsjednik Musharraf sastane sa članovima Predsjedništva BiH.

Zatim će uslijediti službeni razgovori državnih izaslanstava dviju zemalja, te potpisivanje usaglašenih sporazuma. Predsjednik Musharraf će danas imati susret i sa članovima kolegija oba doma Parlamentarne skupštine BiH nakon čega će se obratiti poslanicima oba doma bh. parlamenta.

Nakon obraćanja bh. parlamentarcima, predsjednik Musharraf će se sastati s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Nikolom Špirićem i njih dvojica obratit će se prisutnim privrednicima.

Na kraju prvog dana posjete u Narodnom pozorištu u Sarajevu predviđeno je predstavljanje knjige "In The Line of Fire" i gala koncert u čast pakistanskog predsjednika i njegove supruge.

Radi realizacije dijelova programa posjete predsjednika Islamske Republike Pakistan Perveza Musharafa Sarajevu Ministarstvo prometa i komunikacija Kantona Sarajevo donijelo je rješenje kojim se odobrava privremena potpuna obustava saobraćaja za 27. april od 14.00 do 14.45 sati.

Obustava saobraćaja se odnosi na ulice M.M. Bašeskije (od Katedrale do Vječne vatre), Maršala Tita (od Vječne vatre do raskrsnice s ulicom Ali-pašina), Mis Irbi (od raskrsnice s ulicom Radićeva do raskrsnice s ulicom Reisa Džemaludina Čauševića), Radićeva (od raskrsnice s ulicom Obala Kulina bana do raskrsnice s ulicom Maršala Tita), Reisa Džemaludina Čauševića (od raskrsnice s ulicom Maršala Tita do raskrsnice s ulicom Obala Kulina bana), Musala (od raskrsnice s ulicom Maršala Tita do raskrsnice s ulicom Obala Kulina bana), Džidžikovac (iz pravca Mejtaša u pravcu ul. Maršala Tita) i Koševo (od raskrsnice s ulicom Sutjeska do raskrsnice s ulicom Maršala Tita), saopćeno je iz Ministarstva prometa i komunikacija Kantona Sarajevo.