Odgovor na izjavu
82

Pakistanska ambasada: Zabrinuti smo zbog Radončićevih izjava, tražimo pojašnjenje od vlasti

A. D.
Khalid Rao (Foto: Fena)
Khalid Rao (Foto: Fena)
Iz Ambasade Pakistana danas su se oglasili saopćenjem za javnost u kojem reagiraju na jučerašnju izjavu ministra sigurnosti BiH Fahrudina Radončića u kojoj on navodi da će, ako ne bude saradnje u vezi s migrantima, tražiti i da se pakistanski ambasador proglasi "personom non grata".
"Ambasada Pakistana smatra njegovu izjavu neprikosnovenom i neopravdanom. Njegova primjedba da se ambasador Pakistana (Khalid Rao) proglasi osobom 'non grata' također duboko zabrinjava. Ambasada Pakistana dobro poznaje problem ilegalnih migranata iz Pakistana. Ostajemo u kontaktu s našim vlastima u Pakistanu, kao i sa zabrinutim bosanskim vlastima. Zapravo, ambasada je uvijek odgovarala Službi za strance BiH u vezi s provjerom pakistanskih državljana i nudila je usluge izdavanja putnih dokumenata za hitne slučajeve od potrebe do potrebe. Kao rezultat toga, 73 pakistanska migranta, koji su bili voljni, vraćeni su u svoje domove od maja 2019. do marta 2020. godine", naveli su iz ambasade.

Pakistanski ambasador je, dalje navode, 30. januara 2020. pozvao Radončića u svoj ured gdje su razgovarali o pitanju ilegalnih migranata te je dogovoreno razmjenjivanje informacija i proširenje saradnje. Međutim, o deportaciji migranata nije razgovarano tokom sastanka.

"Imajući u vidu neosnovane i lažne izjave ili primjedbe gospodina Radončića, ambasador je danas pozvao gospodina Šefika Džaferovića, predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, i Biseru Turković, ministricu vanjskih poslova BiH, te izrazio zabrinutost. Oba dužnosnika uvjerila su ambasadora da će se pozabaviti ovom situacijom i da nikome neće biti dozvoljeno da stvori klin između snažnih prijateljskih odnosa izgrađenih tokom godina između Pakistana i Bosne i Hercegovine", poručuju iz ambasade.

Pakistan, dalje se navodi, pridaje veliku važnost odnosu s Bosnom i Hercegovinom.

"Stoga smo zabrinuti zbog nepravedne izjave gospodina Radončića. Nadamo se da će vlasti BiH izdati pojašnjenja njegove neopravdane izjave ", poručuju iz Ambasade Pakistana.

Džaferović je danas tokom sastanka s pakistanskim ambasadorom izjavio da su nedopustive prijetnje diplomatama u našoj zemlji.