Stigli lideri regiona
13

Pahor i Milanović dočekali članove Predsjedništva BiH povodom početka 10. procesa Brdo-Brijuni

D. Be.
Predsjedništvo BiH u sastavu Milorad Dodik, Željko Komšić i Šefik Džaferović stigli su na Brdo kod Kranja gdje danas počinje sastanak regionalnih lidera u povodu 10. godišnjice procesa Brdo-Brijuni.

Predsjedavajućeg Dodika i članove Komšića i Džaferovića dočekali su predsjednici Slovenije i Hrvatske Borut Pahor i Zoran Milanović.

Današnjem sastanku prisustvovat će i predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, predsjednik Hrvatske Zoran Milanović, predsjednik Albanije Ilir Meta, predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i predsjednica Kosova Vjosa Osmani.

Očekuje se da lideri usvoje zajedničku deklaraciju kojom šalju poruku o važnosti procesa proširenja Evropske unije, koji mora biti brži i ne smije se fokusirati samo na pojedine zemlje, već na čitav region Zapadnog Balkana.

Na večerašnjoj radnoj večeri trebali bi učestvovati predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednik Crne Gore Milo Đukanović te premijeri Sjeverne Makedonije Zoran Zaev, Albanije Edi Rama i Kosova Albin Kurti.

Sastanak čelnika inicijative proces Brdo-Brijuni povodom njegove 10. godišnjice planiran je prošle godine - prvo u proljeće, a zatim u zimu, ali je oba puta odgođen zbog epidemioloških prilika.

Dogovoreno je da će se lideri ovom prilikom sastati na vanrednom samitu bez stranog gosta. Na osnovu interesa koje je predsjednik Francuske Republike izrazio u razgovoru s predsjednikom Pahorom, a zatim u pismu, Emmanuel Macron je tada pozvan na sastanak kao specijalni gost. Međutim, ovih dana francuski predsjednik Macron domaćin je važnog međunarodnog sastanka u Francuskoj i neće moći prisustvovati samitu Brdo-Brijuni procesa. S njegovim uredom dogovoreno je da datum sastanka Brdo-Brijuni procesa neće odgađati i on će se pridružiti jednom od budućih sastanaka.

Inicijativa Brdo-Brijuni proces se dogodila 2010. godine ubrzo nakon potpisivanja arbitražnog sporazuma. Tadašnji slovenski premijer Borut Pahor i hrvatska premijerka Jadranka Kosor htjeli su svojim primjerom nadahnuti čelnike Zapadnog Balkana za rješavanje bilateralnih pitanja i ubrzati integraciju u EU. Za deset godina inicijativa Brdo-Brijuni proces pojavila se kao najvažnija politička inicijativa te vrste u jugoistočnoj Evropi, iz koje je izrastao i Berlinski proces.