BiH
0

Paddy Ashdown: Veliki pomak u BiH

FENA
Bivši britanski političar Paddy Ashdown, koji je posljednje tri i pol godine bio visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini, ovih dana podvlači crtu - ne samo ispod godine na izmaku nego ispod čitavoga svog mandata u Sarajevu.

Ashdown u januaru napušta tu funkciju, na kojoj će ga zamijeniti njemački diplomat Christian Schwarz-Schilling.

U dužem razgovoru za BBC lord Ashdown govorio je o potrebi da se promijeni ustavno uređenje BiH ustanovljeno Dejtonskim mirovnim sporazumom, kao i o svom nezadovoljstvu zbog činjenice da su Radovan Karadžić i Ratko Mladić i dalje na slobodi.

Veliki pomak

On prije svega ističe činjenicu da je BiH, samo deset godina poslije najkrvavijeg rata u Evropi od 1945. počela pregovore o Sporazumu o stabilizaciji i asocijaciji sa Evropskom unijom:

"Rekao bih da za BiH, suštinski gledano, u ovoj godini najvažniji događaj nije bila ni deseta godišnjica masakra u Srebrenici, ni decenija od Dejtonskog sporazuma - nego činjenica da je BiH jasno krenula evropskim putem. Nema zemlje koja je tim putem krenula, a da nije uspela da uđe u Evropsku uniju. To u suštini znači da BiH iz dejtonske prelazi u briselsku fazu."

Mržnja i dalje prisutna

No, usprkos ovom optimizmu, Paddy Ashdown priznaje kako to ne znači da je u BiH nestala mržnja iz vremena rata:

"Kako je mržnja mogla biti prevaziđena za samo 10 godina? U Bosni se dešavaju čudesne stvari. Ljudi ponovo žive zajedno! Da li se međusobno vole? Ne. Ali, Bošnjaci su se vratili u Srebrenicu. Vratili su se i u Kozarac, iz kojeg su bili poslani u logor smrti. Gotovo svi Srbi koje su Hrvati protjerali iz Drvara vratili su se svojim kućama. To je čudo.

Ne mogu a da to ne uporedim sa svojim rodnim gradom, Belfastom u Sjevernoj Irskoj - bio sam među prvim vojnicima koji su ušli u Belfast 1969. godine, kada su katolici protjerani iz nekih dijelova grada, a njihove kuće spaljene. Niko od njih se nije vratio."

Reforma Daytona

"Kada sam došao ovdje prije tri i po godine, dao sam sebi zadatak da pokušam izgraditi institucije moderne decentralizirane države. Radeći na tome, već smo morali da promijenimo Dayton.

Uspostavili smo jedinstvene oružane snage, izgradili jedinstven porezni sistem, primjena PDV-a počinje od 1. januara. Napravili smo i zajedničku obavještajnu službu, ujedinili smo grad Mostar, formirali jedinstvenu carinsku službu, ujedinili policije.

Prepreka funkcionalnosti države

Mislim da danas svi priznaju da dejtonske strukture - iako su bile neophodne kao temelj na kojem bi se izgradio mir - danas predstavljaju prepreku stvaranju funkcionalne države... A to je neophodno za sljedeću fazu, odnosno ulazak BiH u Evropsku uniju.

Bosna je, po mom mišljenju, u ovom trenutku nefunkcionalna država."

Kao visoki predstavnik Paddy Ashdown se nije ustezao da koristi velika ovlaštenja koja idu uz tu funkciju: proglašavao je zakone oko kojih bošnjački, srpski i hrvatski političari nisu mogli da se dogovore, smjenjivao je demokratski izabrane državne funkcionere.

Dosta je nametanja rješenja

"Predložio sam Vijeću za implementaciju mira, međunarodnom tijelu koje nadgleda stabilizaciju Bosne i Hercegovine, da oktobar sljedeće godine - kada se održavaju sljedeći izbori - odredi kao trenutak kada će doći do promjene.

Mislim da tada ovo intervencionističko međunarodno prisustvo treba transformirati u nešto novo - možda specijalnog izaslanika Evropske unije - ali bez ogromnih ovlaštenja koja smo kao visoki predstavnici medjunarodne zajednice imali moji prethodnici i ja.

Mislim da je došlo vrijeme da prijeđemno u jednu normalniju situaciju - a to je da suverenitet počiva u rukama demokratski izabrane vlade BiH."

Mladić i Karadžić - nezavršen posao

Kao i u brojnim ranijim intervjuima, lord Ashdown je rekao da je veoma nezadovoljan zbog činjenice da su Radovan Karadžić i Ratko Mladić i dalje na slobodi:

"To što su 10 godina posle Daytona njih dvojica i dalje na slobodi, dvojica glavnih arhitekata najtežih zločina, naravno predstvlja neuspjeh svih nas.

Mislim da najveću odgovornost za taj neuspjeh snose srpske vlasti koje su devet od tih deset godina odbijale da s nama sarađuju.

Međutim, u posljednjih godinu dana srpske vlasti su suočene s ogromnim pritiskom međunarodne zajednice počele da sarađuju, i jedanaest bliskih saradnika Radovana Karadžića i Ratka Mladića se našlo u Haagu.

Dakle, pitanje Karadžića i Mladića predstavlja neuspjeh. To je nezavršen posao koji mora da bude odrađen" - rekao je na kraju razgovora za BBC lord Paddy Ashdown.