{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Paddy Ashdown se boji novog krvoprolića u BiH

S
28.5.2011. u 11:16
0
136
Paddy Ashdown se boji novog krvoprolića u BiH
0
Paddy Ashdown se boji novog krvoprolića u BiH
Paddy Ashdown
Evropska unija se ne uspijeva suprotstaviti novoj vrsti nacionalista među bosanskim Srbima, a ako se to ne dogodi, krvoproliće bi se moglo ponoviti u Bosni i Hercegovini, upozorio je bivši visoki predstavnik u našoj zemlji Paddy Ashdown.
U razgovoru za britanski list "Telegraph" on je istakao kako bosanski Srbi vrše pritisak da razbiju multietničku državu, što bi moglo region uvesti u novi sukob.

Ovaj liberalni demokrata je od 2002. do 2006. obnašao funkciju visokog predstavnika u BiH i radio na postavljanju zemlje na noge nakon rata, piše Telegraph. Komentarišući trenutno stanje u našoj domovini, pridružio se kritikama na račun Catherine Ashton i Evropsku uniju nazvao "nekompetentnom", aludirajući na prošlosedmične pregovore sa srpskim separatistima.

Istakao je kako je BiH povremeno postizala nevjerovatan napredak i bila na dobrom putu prema intergracijama u EU i NATO, ali da je u posljednjih pet godina sve krenulo unazad.

"Dinamika u BiH posljednjih pet godina je krenula u obrnutom smjeru", kazao je Ashdown. "Ako se to ne promijeni, Bosna će krenuti prema separaciji, a to se neće desiti bez krvoprolića. Mislim da je trenutna situacija veoma loša. Ne kažem da je sukob blizu, ali ako sam prije nekoliko mjeseci mogao reći da se to neće dogoditi, sada više nisam siguran."

Ashdown je prošle sedmice telefonom zvao Ashton i iskazao bijes zbog odluke EU o sve manjem uplitanju u poslove trenutnog lidera bosanskih Srba Milorada Dodika, predsjednika Republike Srpske.

Lord Ashdown (70) smatra da bi Evropska unija morala biti snažnije uključena u politiku u BiH, te da bi Dodiku morale biti uvedene sankcije, koje bi trebale uključivati zamrzavanje imovine i zabranu putovanja.

"EU je uvijek preferirala kratkoročna rješenja, bilo šta čime bi mogli izbjeći krizu, umjesto da se suoče s problemima", uvjeren je britanski diplomata. "Mislim da su time samo povećali utjecaj Dodika, vodećeg političara u procesu razbijanja Bosne i Hercegovine i umanjivanja uloge EU."

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: