BiH
0

Paddy Ashdown objavio novi paket mjera protiv RS-a

NINA
Visoki predstavnik u BiH Paddy Ashdown objavio je u četvrtak novi paket od devet mjera čiji je cilj rješavanje sistemskih slabosti u sigurnosnim institucijama i institucijama za provedbu zakona koje će se odvijati u sljedeća četiri mjeseca.

To je uslijedilo nakon prošlosedmične objave ministara vanjskih poslova zemalja članica NATO-a da BiH po drugi put uzastopno nije učinila napredak u svojim nastojanjima da se pridruži Partnerstvu za mir, jer Republika Srpska uporno izbjegava poštivanje zahtjeva Haaškog tribunala.

Mjere visokog predstavnika svrstane su u dvije kategorije. Prve su usmjerene protiv pojedinaca za koje se vjeruje da su pomagali osumnjičene za ratne zločine, dok druge imaju za cilj otkloniti sistemske slabosti sigurnosnih institucija RS-a.

«Nemam druge opcije nego reagirati, osobito zato što sa svakom sedmicom koja prođe, na svjetlo dana izlazi sve više uznemiravajućih primjera opstrukcija pojedinaca i sistemskih problema. Stoga sam odlučio smijeniti devet dužnosnika za koje se vjeruje da su pomagali osumnjičenim za ratne zločine i njihovim mrežama i da zbog istih razloga blokiram bankovne račune pojedincima», istaknuo je Ashdown.

Visoki predstavnik je naložio premijeru RS-a Draganu Mikereviću da osnuje skupinu, pod nadzorom Policijske misije EU-a, koja će do kraja februara proanalizirati dokumentaciju Povjerenstva za Srebrenicu i identificirati one dužnosnike čija se imena pojavljuju u svezi s događajima iz jula 1995.

Istovremeno, upućen je zahtjev i ministru obrane BiH Nikoli Radovanoviću da istraži pomoć koju su neki pripadnici Vojske RS-a pružali haaškim bjeguncima, te da predloži konkretne mjere kako bi se spriječilo da do toga više nikada ne dođe.

«To su samo kratkoročne mjere. Od vlasti BiH zatražit ću da bez odugovlačenja krenu u slijedeću fazu reforme obrane, što će zahtijevati prijenos funkcija koje sada obavljaju entitetska ministarstva odbrane na Ministarstvo odbrane BiH. Ovaj proces, koji će umjesto za tri, biti završen za godinu dana, nadgledat će Komisija za reforme u oblasti obrane, čiji će prvi zadatak biti priprema neophodnih zakona», kazao je visoki predstavnik.

Osim toga, SAD je stavio embargo na izdavanje viza cijelom rukovodstvu SDS-a i PDP-a. U sklopu tih mjera, EUFOR je na sebe preuzeo da istraži sve vojne instalacije u BiH, a naročito podzemne tunele u i oko Han Pijeska, te da zapečati one koje nemaju legitimnu upotrebu.

Smijenjeni dužnosnici su Milorad Marić, šef Stanice JS Zvornik, Milomir Mališ, zapovjednik Stanice JS Foča, Zoran Ostojić, zamjenik zapovjednika Stanice JS Foča, Predrag Jovičić, iz Stanice JS Pale, Mrkša Skočajić, načelnik Centra JS Trebinje, Petko Pavlović, zapovjednik Jedinice DGS-a u Zvorniku, Nade Radović, član Glavnog odbora SDS-a i izaslanik u Domu Naroda PSBiH, Milorad Bilbija, zamjenik načelnika Operativne uprave OSA-e u Banjoj Luci, te Čedomir Popović, iz Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite RS-a.

Bankovni računi blokirani su Miroslavu Brali, Ljubiši Beari, Vlastimiru Đorđeviću, Sretenu Lukiću, Vladimiru Lazareviću i Goranu Hadžiću.