Izvještaj BIHMK-a
84

Padavine otežavaju odvijanje saobraćaja u većem dijelu BiH, obustave na više mjesta

Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Snježne padavine otežale su saobraćanje vozila u većem dijelu Bosne i Hercegovine, naročito preko planinskih prevoja, a na određenim mjestima prouzrokovane su potpune obustave kretanja vozila.

"Zbog zapaljenog teretnog vozila na dionici magistralnog puta M-6.1 Mostar-Široki Brijeg u mjestu Međine, saobraća se jednom trakom naizmjenično. Na putnom pravcu Ljubogošta-Podromanija, zbog ugaženog snijega na kolovozu na snazi je obustava saobraćaja za teretna vozila, dok putnička vozila saobraćaju usporeno", stoji u izvještaju BIHAMK-a.

Kritično je na dionicama: Tarčin-Konjic, Sarajevo- Olovo-Kladanj, Prozor-Gornji Vakuf/Uskoplje, Novi Travnik-Bugojno kao i na putevima koji od Livna vode ka Kamenskom, Kupresu i Mrkonjić Gradu. Za teretna vozila sa prikolicom i šlepere na ovim dionicama obavezna je upotreba lanaca. U ostalim predjelima naše zemlje kolovoz je pretežno mokar ili vlažan, a skrećemo pažnju na učestale odrone zemlje ili kamenja.

"Apelujemo na vozače da voze maksimalno oprezno i da na put ne kreću bez zimske opreme", saopćeno je iz BIHMK-a.

Navode da zbog rekonstrukcije mosta, za teretna vozila preko 7,5 tona ukupne mase, na snazi je obustava saobraćaja na magistralnom putu M-16.4 Novi Travnik-Bugojno. Za vrijeme ove obustave alternativni pravac je Novi Travnik-Travnik-Donji Vakuf-Bugojno.

"Na magistralnom putu M-17 Zenica-Nemila zbog radova u tunelu Vranduk vozila saobraćaju naizmjenično, jednom trakom, uz postavljenu svjetlosnu signalizaciju. Na graničnom prelazu Brčko-Gunja zbog nestabilnosti mosta obustavljen je saobraćaj za teretna vozila i autobuse, dok je zbog radova u Hrvatskoj obustavljen saobraćaj za sve kategorije vozila na graničnom prelazu Bosanski Novi-Dvor. Na ostalim graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta", stoji u saopćenju BIHAMK-a.

Izmjene u režimu saobraćaja

Autoput:

A-1 Sarajevo zapad-Lepenica, zbog sanacije klizišta, saobraćaj je u tunelu Igman i na mjestu radova preusmjeren iz vozne u preticajnu traku. Bosanska Gradiška-Banja Luka, zbog izgradnje naplatne stanice “Čatrnja” dolazit će do izmjena u saobraćanju.

Magistralni putevi:

M-4 Teslić-Karuše, zbog radova na izgradnji kolektora, od 07 do 17 sati na mjestu izvođenja radova saobraća se naizmjenično, jednom trakom. M-5

Hrenovica-Mesići, zbog urušavanja mosta u mjestu Kaljani potpuno je obustavljen saobraćaj. M-16 Karanovac-Crna Rijeka, zbog radova na sanaciji klizišta saobraća se naizmjeničnim propuštanjem vozila, jednom saobraćajnom trakom. M-16.4 Novi Travnik-Bugojno (na ulazu u Bugojno), u toku su radovi na rekonstrukciji mosta, putnička i manja teretna vozila saobraćaju preko mosta, dok je za teretna vozila preko 7,5 tona ukupne mase alternativni pravac Novi Travnik-Travnik-Donji Vakuf-Bugojno. M-17 Zenica-Nemila, zbog sanacije tunela Vranduk II i dva mosta (Bosna IV i Bosna V) vozila saobraćaju naizmjenično, jednom trakom.Mostar-Ortiješ (izlaz iz Mostara), zbog radova na sanaciji kolovoza saobraća se sporije, uz obavezno poštivanje privremeno postavljene signalizacije. Tasovčići (raskrsnica sa M-6), zbog radova na izgradnji kružnog toka saobraća se sporije, uz obavezno poštivanje privremeno postavljene signalizacije; (most preko rijeke Bregave), zbog radova na sanaciji mosta saobraća se naizmjenično, jednom trakom. Drivuša, izvode se radovi na izgradnji pristupnog puta za most “Drivuša” sa privremenim priključkom na magistralni put M-17. Saobraća se usporeno u zoni izvođenja radova. Konjic-Tarčin (prije tunela Bradina) zbog sanacionih radova povremeno je zauzeta traka za spora vozila, a saobraća se preticajnom trakom. M-18

Olovo-Kladanj (Karaula), zbog izvođenja neophodnih radova saobraća se novoizgrađenom obilaznicom u neposrednoj blizini. Brod na Drini-GP Hum/Šćepan Polje, zabranjen je saobraćaj za sva vozila čija ukupna masa prelazi 16 tona. Sarajevo–Foča, zbog većeg odrona na lokalitetu Sijeračke Stijene saobraća se usporeno, po privremeno urađenom proširenju.

Regionalni putevi:

R-414 Banja Luka-Turbe (Ljubačevo), zbog aktiviranog klizišta, saobraća se jednom saobraćajnom trakom, naizmjenično. R-437 Ostrožac-Fojnica zbog oštećenja mosta na dionici Goransko Polje-Parsovići obustavlja se saobraćaj. Za vrijeme obustave alternativni pravac je Buturović Polje-Gorani-Oteležani-Parsovići. R-454a Bratunac-Drinjača, zbog radova na sanaciji klizišta od 00 do 07 sati i od 16 do 00 sati na snazi je zabrana saobraćaja za teretna motorna vozila preko 3,5 tone ukupne mase i autobuse preko 5 tona. R-456 Priboj-Sapna, zbog izgradnje mosta preko rijeke Janja obustavlja se saobraćaj. Za vrijeme obustave vozila će saobraćati obilaznicom u neposrednoj blizini. R-458 Lopare -Čelić, zbog pojave klizišta u rejonu Ćelića, saobraća se jednom saobraćajnom trakom, naizmjenično. R-474 Jelah-Piljužići, zbog radova na rekonstrukciji mosta preko rijeke Usore, na regionalnom putu R-474 Jelah-Piljužići, na snazi je obustava saobraćaja. Alternativni pravac je Jelah Polje-Sivša-Tešanjka-Jelah, dok vozila do 7,5 t. mogu koristiti i pravac Jelah Polje-Kalošević-Jelah.