{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Padavine do naredne srijede, razloga za bojazan od poplava nema

4.2.2015. u 09:54
21
56
Padavine do naredne srijede, razloga za bojazan od poplava nema
21
Padavine do naredne srijede, razloga za bojazan od poplava nema
Foto: Klix.ba/Arhiv
Na teritoriji Bosne i Hercegovine se u toku današnjeg dana i u narednom periodu očekuju veće padavine, što kod stanovništva dovodi do bojazni od novih poplava. Ipak, stručnjaci navode kako razloga za paniku nema, te kako je stanje pod kontrolom.
Danas se na području BiH očekuje nestabilno vrijeme, uz veće padavine. Obilnijih padavina, u odnosu na ostatak zemlje će biti u Hercegovini, te u zapadnom dijelu Bosne, dok se cnježne padavine u manjim količinama očekuju u subotu ujutro i nedjelju.

Najviše padavina se, ističu za Klix.ba iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH očekuje u četvrtak i petak, i to uglavnom u Hercegovini, te sjeverozapadnom dijelu Bosne, dok će najmanje kiše biti na istoku zemlje.

Temperature zraka će biti između 0 i 5 stepeni, dok se stabilizacija vremena očekuje tek naredne srijede.

Ipak, u Agenciji za vodno područje rijeke Save navode kako razloga za paniku i bojazan od novih poplava trenutno nema, budući da se na svim vodotocima na vodnom području rijeke Save u FBiH registruje trend stagnacije vodostaja, a što se tiče rijeke Save, na njoj se registruje blago opadanje u visini od jednog centimentra po satu.

"Izvršili smo analizu vodomjernih stanica koje se nalaze nešto uzvodnije na teritoriji Republike Hrvatske i tamo je isti trend, tako da u ovom trenutku ne postoji opasnosnost od nekih značajnijih poplava i plavljenja na području FBiH. Korita imaju mogu primiti dovoljno padavina koje se najavljuju u narednim danim", kazao je za Klix.ba Almir Prljača, šef Sektora za vodostaj pri Agenciji za vodno područje rijeke Save.

On je dodao kako su zaštitni vodni objekti na području Posavskog kantona koji su bili oštećeni tokom majskih poplava prošle godine sanirani, istaknuvši kako se vrši redovno praćenje i kako je sve je pod kontrolom, tako da u ovom trenutku nema prostora za neku veću paniku.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jeste li zadovoljni radom policije u vašoj lokalnoj zajednici?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: