Srednjoročna prognoza
36

Pad temperature i više padavina tek krajem februara

S. Š.
Foto: Klix.ba/24sat.com
Foto: Klix.ba/24sat.com
Federalni meteorolog Bakir Krajinović objavio je vremensku prognozu sa vremenskim prilikama kakve nas očekuju do kraja ovog mjeseca.

Kako navodi meteorolog, ciklon sa centrom iznad sjevernog Jadranskog mora sporo se premješta ka istoku i sa pratećim frontalnim sistemima danas i sutra uslovit će oblačno vrijeme sa povremenim padavinama širom Bosne i Hercegovine.

Porast zračnog pritiska i dominacija dijela anticiklone očekuje se od 14. do 17. februara i u takvim sinoptičkim okolnostima, prognozira se stabilno vrijeme uz povremenu jutarnju maglu duž riječnih tokova te natprosječno toplo i sunčano vrijeme.

Prolazno pogoršanja vremenskih prilika. uz slabe padavine, izgledno je od 17. do 19. februara, a potom slijedi duži stabilniji period sve do pred kraj mjeseca. Od 25. februara, do kraja prognoznog perioda izgledno je pogoršanje uz padavine, jači vjetar i pad vrijednosti temperatura zraka.

𝗜𝗭𝗚𝗟𝗘𝗗𝗜 𝗩𝗥𝗘𝗠𝗘𝗡𝗔 𝗭𝗔 𝗣𝗘𝗥𝗜𝗢𝗗 𝟭𝟮.𝟬𝟮.𝟮𝟬𝟮𝟰. – 𝟮𝟳.𝟬𝟮.𝟮𝟬𝟮𝟰.Ciklon sa centrom iznad sjevernog Jadranskog mora sporo se...

Posted by Bakir Krajinović on Monday, February 12, 2024
Federalni hidrometeorološki zavod najavljuje da su do 25. februara izgledne natprosječne srednje dnevne temperature za ovaj period, jutra prohladna sa temperaturama zraka od nula do pet u Bosni, u Hercegovini od tri do osam stepeni Celzijusa. Danju u Bosni do 13 u Hercegovini do 16 stepeni.

Nešto niže vrijednosti temperature zraka, očekuju se od 26. februara sve do kraja prognoznog perioda. Minimalne temperature zraka od -2 do tri u Bosni, u Hercegovini jednog do 6šest, maksimalne u Bosni do devet u Hercegovini do 13 stepeni Celzijusa.