Prekid sjednice Doma naroda
0

Pad koncentracije delegata izgovor za nedostatak kvoruma

SRNA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Centri civilnih inicijativa (CCI) oštro kritikuju prekidanje sjednice Doma naroda Parlamenta Federacije BiH (FBiH), navodeći kako je stvarni razlog prekidanja sjednice zapravo nedostatak kvoruma, a ne ''pad koncentracije delegata''.

''Teško je reći koja je varijanta bezobzirnija i bahatija za gladne i obespravljene građane FBiH, ona da parlamentarci nisu u stanju izdržati dan rada, a da se pri tome nisu izjašnjavali ni o jednoj tački dnevnog reda ili činjenica da je stvarni razlog prekida nedovoljan broj prisutnih delegata'', navodi se u saopštenju CCI-a.

Iz CCI-a naglašavaju da je riječ  o instituciji vlasti u kojoj je od 58 delegata, čak 44 profesionalizovalo  svoj mandat i koja održava jednu do dvije sjednice mjesečno, u kojoj i radna tijela zasjedaju samo jedan dan neposredno pred plenarnu sjednicu.

''Ovo je treća redovna sjednica  održana u ovoj godini  i treća koja je prekinuta zbog nedostatka kvoruma'', navodi se u saopštenju.

U CCI se pitaju kome je u interesu da i dalje toleriše poslanike i delegate koji se evidentiraju kao prisutni samo na početku sjednice, da  bi je  napustili u njenom nastavku, ugrozivši time rad Parlamenta i mogućnost donošenja odluka koje bi trebale poboljšati standard svih građana FBiH, a ovakva vrsta evidencije služi isključivo u svrhu nesmetanog primanja svih beneficija parlamentaraca.

Dom naroda Parlamenta FBiH prekinuo je juče sjednicu bez glasanja o tačkama dnevnog reda. Na sjednici se najviše raspravljalo o Prijedlogu zakona o reviziji privatizacije državnog kapitala u privrednim društvima i bankama.