Rekonstrukcija događaja
0

Pad fasadnih stakala izazvao urušavanje krova atrija BBI Centra

Piše: A. Panjeta
Duplo fasadno staklo sa 9. sprata se rasprslo iz do sada neutvrđenih razloga...
Uzrok nedavnog obrušavanja stakla u središte hola BBI Centra u Sarajevu je pad duplog fasadnog stakla sa devetog sprata koje se rasprslo i pri padu razbilo i fasadno staklo na šestom spratu, potvrđeno je za Sarajevo-x.com iz menadžmenta BBI Real Estate.

Oba stakla u rasprsnutom stanju su svojom težinom, ubrzanjem i udarom 'provalili' jednu od ploha staklenog krova atrija, koja se potom urušila na centralni hol gdje je lakše ozlijedila bračni par Hasiju i Aziza Zoronjića.

Sreća u nesreći je da se skupa sa staklenim dijelom krova atrija nisu obrušili i ostaci bočnih dekorativnih stakala koji su ga i polomili. Također, sreća je da nisu pala i slična stakla koja se nalaze i sa druge strane Centra koji je okrenut prema Trgu Djece Sarajeva. Proteklih dana primijećeni su i radnici koji su pričvršćivali stakla s ove strane.

Iz BBI Centra kažu da razlog zbog kojeg je došlo do pucanja bočnog fasadnog stakla još nije poznat, ali su iz mjera predostožnosti sa dijela iznad staklenog atrija poskidali sva fasadna stakla.

  • S obzirom da su još neke pozicije staklene duple fasade tom prilikom oštećene, zaključeno je da se sve pozicije iznad atrija uklone i vrate nakon izrade novih pozicija, kao i dobivanja rezultata analize i eventualnih dodatnih mjera zaštite - kazao nam je Salih Musić, portparol BBI Centra. Dodao je kako je dio analiza i dodatnih proračuna već urađen, ali da će se tek nakon sveobuhvatne analize u koju su uključene sve potrebne specijalizovane institucije i eksperti moći dati preciznji odgovor o mogućem uzroku koji je doveo do ove nezgode.

  • Tek tada ćemo znati da li je to plod greške tehničke prirode ili je uzrok neki vanjski nepredviđeni faktor kao što je udarac kamena, nekog drugog predmeta ili slično. O rezultatima ove interne analize ćemo blagovremeno obavijestiti javnost - kaže Musić.

S obzirom da je u vrijeme pada stakla 11. avgusta u Sarajevu bilo jako olujno nevrijeme, prve informacije koje su se pojavile nakon nesreće govorile su da je lom uzrokovao suncobran iz bašte kafića 'Torte i to', što su vlasnici odmah negirali, te nam je sada isto potvrđeno iz menadžmenta BBI-a:

  • Taj uzrok je potpuno isključen jer nikakav suncobran ili nešto slično nije nađeno na krovu - kazao nam je Musić. Dodao je da su nakon nesreće uviđaj obavili pripadnici MUP-a KS, ali da nemaju saznanja da je pokrenuta bilo kakva istraga povodom ovog događaja.

Predstavnici BBI Centra nakon nesreće su posjetili lakše ozlijeđene supružnike te ih upoznali sa činjenicom da je objekat BBI Centar osiguran i da konkretne police osiguranja uključuju i eventualne štete prema trećim licima i imovini trećih lica.

  • Dali smo im sve potrebne informacije o osiguravajućoj kući kojoj se trebaju obratiti radi podnošenja zahtjeva za naknadu štete te eventualnog obeštećenja. Nemamo saznanja da su najavili eventualnu tužbu protiv Centra - tvrdi Musić.