Kosovski zvaničnik
37

Pacolli otkazao učešće na sastanku u Banjoj Luci: Dodik predstavlja brigu za sve

Klix.ba
Behgjet Pacolli (Foto: EPA-EFE)
Behgjet Pacolli (Foto: EPA-EFE)
Najavljeni trilateralni sastanak ministara vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, Srbije i Turske u Banjoj Luci je odgođen nakon što je turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu javio da zbog vanrednih okolnosti neće prisustvovati. Neodržani sastanak našao se u sjeni animoziteta Milorada Dodika i Behgjeta Pacollija.

Naime, trebalo je da sastanku u Banjoj Luci prisustvuje i ministar vanjskih poslova Kosova Behgjet Pacolli, a on je trebao doći, kako je ranije izjavio ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak, uz saglasnost Beograda.

Međutim, nakon što je objavljeno da bi Pacolli trebao doći kako bi se razgovaralo o regionalnim projektima u oblasti prometne infrastrukture, ekonomske saradnje i općoj političkoj situaciji u regiji, reagovao je predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik.

Dodik je naveo da Pacolli nije dobrodošao u Banju Luku i da potez ministra Crnadka da Pacollija pozove u Banju Luku doživljavaju kao provokaciju Republike Srpske.

O svemu se očitovao i Pacolli na Twitteru, napomenuvši da je otkazao svoje učešće i da Dodik predstavlja brigu za sve na Zapadnom Balkanu.

"Zbog prijetnji i prepreka koje je stvorio predsjednik RS Milorad Dodik prema meni i mojoj delegaciji, uprkos pozivnici ministra vanjskih poslova BiH Igora Crnadka, otkazao sam svoje učešće na neformalnom sastanku ministara vanjskih poslova zemalja članica SEECP u Banjoj Luci. Dodik predstavlja brigu za sve na Zapadnom Balkanu", naveo je Pacoli.

Trilateralni sastanci između BiH, Srbije i Turske održavaju se od 2010. godine s ciljem unapređivanja međusobnih odnosa, kao i otvaranja prostora za privrednu saradnju i rasterećivanja političkih odnosa.