Ostvario "američki san"
0

FOTO+VIDEO / Paco Rosić, Sarajlija koji je sprejom naslikao repliku Sikstinske kapele

Piše: Tatjana Sekulić
Talentovani Sarajlija Paco Rosić načinio je reprodukciju Sikstinske kapele u Waterloou u SAD-u. Svoje remek-djelo načinio je isključivo sprejom, a u galeriji, čijom su ljepotom svi zadivljeni i kažu kako je ljepša i od same kapele u Vatikanu, smjestio je i restoran. Uspio je ostvariti svoj "američki san" i danas je veoma cijenjen umjetnik u svijetu.

Bračni par Rosić je iz Sarajeva. Vihor rata ih je, kao i mnoge ljude s područja nekadašnje Jugoslavije, odnio iz rodne zemlje. Svoje prvo utočište pronašli su u Njemačkoj.

"Nismo imali izbora i sa dvoje male djece uputili smo se u nepoznatom pravcu. Prva stanica je bila Njemačka, gdje smo boravili i radili blizu šest godina", kazao je za Sarajevo-x.com otac mladog umjetnika, Jacky Rosić.

Kada je došlo vrijeme da napuste Njemačku, porodica Rosić je otputovala u Sjedinjene Američke Države, tačnije u Waterloo u Iowi gdje su ostali sve do danas.

I možda bi priča o ovom bračnom paru bila samo još jedna u nizu istih, s obzirom da su brojne bh. porodice proživjele istu sudbinu, da nije Paca, mladića o kojem već godinama bruje mnogi strani mediji.

Od talentovanog dječaka do velemajstora

Paco je, prema riječima njegovog oca, i kao dijete pokazivao sklonost ka umjetnosti. Uvijek je crtao i pravio inovacije, a svoj talenat je još više izoštrio tokom boravka u Njemačkoj.

Crtao je grafite i dobijao brojna priznanja, te su njegovi roditelji znali da krije ogroman potencijal.

Dolaskom u SAD Paco je počeo raditi na kopiji Sikstinske kapele. To je njegovo prvo remek-djelo.

Paco, koji je bio fasciniran Michelangelovim djelom, repliku je načinio isključivo sprejom i svako ko uđe zaista bude fasciniran onim što je mladi bh. umjetnik uspio načiniti.

Pacov otac je bio šokiran kada je njegov sin odlučio načiniti tu repliku.

"Pitao sam ga je li normalan, a njegov odgovor je bio veoma kratak i siguran: Ja to mogu i hoću, samo mi je potrebna vaša pomoć. Nisam ni sanjao da nam se to dešava, ali nismo htjeli posustati", kazao je Jacky.

Roditelji mladog umjetnika podigli su svu svoju ušteđevinu i odlučili pomoći sinu u realizaciji njegovog sna. To je, kažu, bio i poklon Americi, koja im je uveliko pomogla u najtežim trenucima života.

"Desilo se čudo, kao što je i Michelangelo napravio čudo. Pacu je trebalo samo četiri i po mjeseca da završi svoju verziju Sikstinske kapele, a za svoj rad je dobio priznaje SAD-a, ali i čitavog svijeta", ispričao je Jacky za naš portal.

Kompletna priča jedne porodice

Nakon što je završena replika kapele i nakon velikog interesovanja medija Paco se s roditeljima dogovorio da u umjetničkoj galeriji otvore i restoran. Htjeli su imati nešto drugačije od Vatikana, htjeli su svojim posjetiocima ponuditi potpuni ugođaj, ali i mogućnost da na jednom mjestu saznaju priču jedne bosanske porodice.

U restoranu Galerija De Paco služe se jela iz brojnih evropskih kuhinja, a na jelovniku se nalaze i tradicionalna bosanska jela.

Jedan od kuhara u restoranu je i sam Paco. Nije ni čudo, njegova baba Milosava i djed Ivan Bošnjak bili su vrhunski kuhari, te su u ono vrijeme imali restoran "Brioni" u Osjeku kod Ilidže.

Osim što se bavi umjetnošću i kulinarstvom Paco izrađuje i reklame, te se bavi web dizajnom. Priču o njemu zabilježili su i brojni reditelji, a pojavljivao se i u reklamama koje se emituju tokom Super Bowla.

Historija Amerike načinjena sprejom

Svestrani 30-godišnji Sarajlija trenutno ugovara i svoje drugo veliko djelo. Naime, on planira da, također sprejom, nacrta historiju SAD-a.

To će biti veliki izazov za njega, s obzirom da bi time postao prvi umjetnik koji bi takvo nešto načinio sprejom, a upravo tim projektom bi dokazao i još jednom potvrdio da je umjetnik savremenog doba.

Na Paca, momka koji je jedini načinio repliku Michelangelovog djela, ponosni su svi koji ga poznaju.

Postao je slavan, ne samo u državi u kojoj boravi nego i širom svijeta. Njegov američki san se ostvario, iako na samom početku nije izgledalo da će tako biti.

Od ničega do svjetske slave

On i njegova porodica došli su u nepoznato mjesto, našli se među nepoznatim ljudima, nepoznatom kulturom, a veliki problem je predstavljalo to što nisu poznavali ni jezik. Međutim, pokušali su da se što prije naviknu i uspjeli su u tome.

Zbog brojnih obaveza ne stižu posjetiti rodnu grudu, ali kažu kako im je i u Americi lijepo.

Sve Bosance i Hercegovce, ali i ostale građane zemalja nekadašnje Jugoslavije, porodica Rosić poziva da, ako ih ikada put navede u Waterloo, posjete galeriju i pogledaju djelo koje je načinio njihov sunarodnjak, prvi i jedini čovjek koji je uspio kopirati Sikstinsku kapelu sprejom...

A oni koji galeriju posjete jednom, uvijek se vraćaju...