Skupovi
0

Pack zatražila zaštitu za Transparency International BiH

FENA
Na međunarodnom skupu "Balkanske raskrsnice - politički izazovi budućnosti", koji je održan jučer u Briselu, zatražena je podrška i zaštita Transparency Internationala BiH (TIBiH), saopćeno je danas iz ove organizacije.

Na skupu je učestvovao velik broj istaknutih javnih ličnosti povezanih s dešavanjima na jugoistoku Evrope, među kojima Boris Divjak, predsjedavajući Odbora direktora Transparency Internationala BiH i član međunarodnog Odbora direktora TI.

U prvom, političkom panelu, skupu su se obratili Stjepan Mesić, predsjednik Hrvatske, Doris Pack, predsjedavajuća parlamentarne komisije za odnose sa zemljama jugoistočne Evrope Evropskog parlamenta, Božidar Đelić, potpredsjednik Vlade Srbije, Carla del Ponte, glavna tužiteljica Haškog tribunala, Mladen Ivanić, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH i Michael Leigh, generalni direktor za proširenja Evropske komisije.

U diskusiji kojom je dominirala kosovska aktuelna dilema i moguće negativne reakcije po region, ipak je apostrofirana i korupcija kao ključna kočnica daljeg razvoja JI Evrope i pridruživanja Evropskoj uniji.

U emotivnom i dramatičnom apelu, Doris Pack je zatražila od evropskih institucija da pruže podršku, ali i zaštitu Transparency Internationalu Bosne i Hercegovine, koji bi se lako mogao naći na meti istih onih crnih sila koje su skrivile više nerazjašnjenih likvidacija u zemlji, uključujući i nedavno ubistvo Milana Vukelića.

Pack je javno pohvalila rad TIBiH na rasvjetljavanju slučajeva netransparentnih privatizacija i tendera, što je skup aklamacijom podržao.

Drugi ekonomski panel, u čijem radu je učestvovala i Gordana Đurović, potpredsjednica Vlade Crne Gore, Divjak je bio uvodničar i tom prilikom istaknuo "veoma bliske veze neformalnih krugova moći i podzemlja s izvršnim vlastima na svim nivoima, koje se posebno ogledaju u raznim vidovima privredne tranzicije, kao što je privatizacija državnog kapitala, javne nabavke..."

Skup je zaključio da je pored postizanja političke stabilnosti i održivog političkog i ekonomskog razvoja zemalja regiona, potrebno stvarati što povoljnije poslovno okruženje, paralelno s odlučnom bitkom protiv korupcije u svim institucijama vlasti.

Nažalost, većina relevantnih međunarodnih nalaza konstatira nedostatak ili nedovoljan napredak u vezi s ovim, što za rezultat ima veoma nisku stopu stranih ulaganja, odnosno nepovjerenje investitora u regionalno tržište.

Istovremeno, mogućnosti postoje i kapaciteti za apsorpciju stranih ulaganja su veliki, ali će vlasti svih balkanskih zemalja prvo morati da uvjere ulagače u svoje namjere da stvore transparentan, otvoren i odgovoran ambijent koji je povoljan za poslovanje.