BiH
0

Pack: Prekid pregovora s Beogradom nije prazna prijetnja

FENA
Nakon što je glavna tužiteljica Haškog suda Carla del Ponte pozvala Bruxelles da prekine pregovore s Beogradom zbog nesaradnje s Haškim sudom, šefica Komisije za jugoistočnu Evropu Evropskog parlamenta Doris Pack tvrdi za Glas Amerike da takvu opciju ne bi treba uzimati samo kao "praznu prijetnju", već kao moguću realnost - posljedicu neispunjenja ključnih međunarodnih obaveza.

Bez toga, poruka je i zvaničnom Sarajevu, ne bi trebalo računati na skoro zaključenje pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju.

Ko pravi planove da bi se pregovori s Bruxellesom mogli zaključiti do kraja godine i krenuti dalje u integracijski proces, mora računati s time da će, prema sadašnjem stanju stvari, činjenica da su Karadžić i Mladić još uvijek na slobodi, blokirati evropski potpis na Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

Šefica Komisije za jugoistočnu Evropu EP-a Doris Pack je iznenadjena pravljenjem "računa bez krčmara":

"Ko tvrdi da će se proces okončati do kraja ove godine? To je nevjerovatno! To nije moguće. Zato što je mnogo stvari koje treba ispuniti - posebno imamo situaciju u kojoj još nema pune saradnje s Haagom i, pošteno govoreći, sve dok Mladić i Karadžić nisu u Haagu mislim da je vrlo teško postići pomirenje", rekla je.

Zato ova utjecajna članica Evropskog parlamenta vjeruje, poput evropskog komesara za proširenje, Ollija Rehna, da politika uvjetovanja ima svoje opravdanje. Ona ide i korak dalje i tvrdi da spominjanje prekida pregovora s Beogradom, kao moguće mjere Bruxellesa, nikako ne bi trebalo smatrati "praznom prijetnjom":

"Ne, to nije prazna prijetnja. Vidjeli smo to u slučaju Hrvatske - nikako nije riječ o praznoj prijetnji. Postoji veoma snažan preduvjet - puna saradnja s Haagom. Mislim da nijedan korak prema pomirenju ne može da se napravi bez dovođenja te dvojice pred Tribunal. U Hrvatskoj su sve već poslali tamo ili im sude, dok ih još ima u Srbiji koji bi trebalo da se nađu u Haagu. Pravda neće biti zadovoljena dok se sudi manjim kriminalcima, dok se dvojica s vrha još uvijek kriju”, kazala je Pack.

Na pitanje šta je razlog tome i ko je za takvu situaciju odgovoran, Pack je odgovorila:

"Ja nisam Carla del Ponte, čak ni ona ne može reći ko je odgovoran. Mislim da je odgovornost na vladi - ona zaista mora da bude posvećena tome da se Karadžić i Mladić uhapse. To mora pokazati i dokazati svojim instrumentima i mjerama kao što je to učinila vlada u Hrvatskoj. Sanader je lično doveo osam generala do aerodroma, učinio je sve da se nađe Gotovina. Konačno, Gotovina je pronađen i mislim ako Beograd pokaže zaista interes, kao što trenutno obećava, mislim da će ga pronaći, jer uvjerenja sam da on nije, poput Gotovine, na Mauricijusu, već je negdje u regionu", kaže Pack.