BiH
22

Pack: Imam dojam da se u BiH niko ne usuđuje proturječiti onome ko je iznad njega

FENA
Doris Pack (Foto: AFP)
Doris Pack (Foto: AFP)
Predsjednica žena Evropske pučke stranke (EPP) Doris Pack izjavila je u ponedjeljak u Mostaru prije tribine "Žene u politici i europski put" kako bi bilo dobro da u BiH ima mnogo više žena na načelničkim i gradonačelničkim pozicijama te naglasila kako ima dojam da su u BiH svi nekako paralizirani i žene muškarci i da se niko ne usuđuje proturječiti onom ko je iznad njega.

Pack je poručila građanima BiH da moraju imati više građanske hrabrosti kako bi promijenili one stvari koje im smetaju.

Podvukla je kako je u drugim zemljama, u odnosu na BiH, kada su u pitanju žene u politici situacija mnogo bolja.

"Bilo bi dobro da imate više načelnica jer se žene više brinu za dobrobit ljudi na licu mjesta i one su bliže ljudima jer se bave politikom za svoju djecu i svoje unuke", kazala je Pack, dodavši kako ne misli da to ne čine ni muškarci, no da su problemi "običnih ljudi" ženama više na srcu.

Što se tiče ponašanja političara prema građanima, predsjednica EPP-a Women smatra kako građani moraju zainteresirati i muškarce i žene političare da im pomognu u njihovim svakodnevnim problemima i da rade svoj posao, a ne samo da zarade neke novce.

"Morate se konstantno obraćati predstavnicima vlasti s vašim problemima, odnosno morate ih na neki način tjerati da se zalažu za vas i tjerati da se brinu o vama. Ako svaki pojedinac i muškarac i žena kaže: 'Ja svakako ne mogu ništa promijeniti' onda zajednica ne može ni napredovati", ustvrdila je Pack.

Predsjednica zajednice žena HDZ 1990 Borka Herceg Lukenda kazala je, pak, kako je rijetko u bilo kojoj zapadnoj demokraciji zadovoljen kriterij da je 40 posto žena zastupljeno u tijelima vlasti. Međutim, po njezinom mišljenju, taj je problem u BiH znatno izraženiji jer je u BiH samo do 20 posto žena zastupljeno u zakonodavnoj vlasti, dok je ih u izvršnoj vlasti veoma malo, a BiH trenutno na vlasti ima samo jednu načelnicu.

Dodala je kako dodatni problem u BiH predstavlja teška ekonomska situacija i nefunkcioniranje sistema koji ne daje jednaki start i muškarcima i ženama i koji to pitanje na neki način marginalizira tako da pričanje o pravima žena u politici u našem društvo, s obzirom na sve ostale probleme, dođe kao nekakav luksuz.

Današnju tribinu o ženama u politici na kojoj je gostovala predsjednica EPP Women organizirala je zajednica žena HDZ-a 1990.