Odgovorna apoteka
28

Pacijenti u Sarajevu i dalje dobijaju manje pelena iako ZZO KS obezbjeđuje dovoljan broj

Autor: M.A.
Iako je na nalozima Zavoda zdravstvenog osiguranja KS ostao nepromijenjen broj i veličina pelena koje se trebaju izdati osiguranicima, iz apoteke Bauerfeind, koja ima sklopljen ugovor sa zavodom, nastavljaju praksu izdavanja manje komada ovog ortopedskog pomagala.
Portal Klix.ba je ranije pisao da su osiguranici ZZO KS koji koriste pelene za odrasle ostali šokirani kada su u aprilu ove godine dobili manje komada ove vrste ortopedskog pomagala u apoteci Bauerfeind u Sarajevu od one uobičajene. Iako su očekivali da je riječ o problemu u defekturi, razočarali su se kada su shvatili da se ova praksa nastavila.

Zastupnica u Skupštini KS Segmedina Bajramović-Srna je na osmoj radnoj sjednici održanoj 14. maja 2019. godine postavila zastupničko pitanje ZZO KS da pojasni zašto već dva mjeseca osigurane osobe koje kao ortopedska pomagala koriste pelene za odrasle dobijaju manju količinu od uobičajene u apoteci Bauerfeind, iako je na nalozima ZZO KS taj broj nepromijenjen.

Zastupnica Bajramović-Srna je također postavila pitanje hoće li osiguranicima biti nadoknađen nedostajući broj pelena.

U međuvremenu su iz ZZO KS odgovorili na ovaj upit te su naveli da odobreni broj i veličina pelena, tj. higijenskih uložaka ovjerenih u ovoj ustanovi podrazumijeva da se ta količina i veličina pelena treba i isporučiti osiguranicima, što je u skladu s potpisanim ugovorima s ortopedskim kućama.

"Osiguranik ne smije biti oštećen jer ih ZZO KS osigurava za osiguranike na osnovu važeće Uredbe o obimu, uslovima i načinu ostvarivanja prava osiguranih osoba na korištenje ortopedskih i drugih pomagala, endoproteza, stomatološko-protetske pomoći i stomatološko-protetskih nadomjestaka i osnovnog zdravstvenog osiguranja", piše u odgovoru ZZO KS.

Odgovor ZZO KS na zastupničko pitanje Segmedine Bajramović-Srna
Odgovor ZZO KS na zastupničko pitanje Segmedine Bajramović-Srna

Podsjećamo da je Klix.ba početkom maja i kontaktirao predstavnike apoteke Bauerfeind kako bi dobio odgovor na pitanje zašto se isporučuje manji broj pelena od onih koji su propisani na nalozima ZZO KS, ali iz navedene apoteke nisu željeli komentirati ovaj slučaj.

Također, nakon što su iz ZZO KS odgovorili Segmedini Bajramović-Srni na zastupničko pitanje pokušali smo opet stupiti u kontakt s upravom apoteke Bauerfeind u Sarajevu gdje su i ovaj put odbili komentirati zašto izdaju manje pelena nego što je propisano.