Obećano rješenje
44

Pacijenti protestovali zbog neispravnih aparata za zračenje, menadžment KCUS-a krivi servisere

Piše: A. P.
(Foto: Klix.ba)
Pacijenti hospitalizovani na Klinici za onkologiju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu protestovali su jutros ispred sjedišta klinike buneći se što ne rade aparati za zračenje neophodni za nastavak njihovih terapija liječenja karcinoma, a u popodnevnim satima oglasili su se iz menadžmenta KCUS-a, dok je šef Klinike obećao brzo rješenje.

Uplašenim pacijentima, ali i javnosti koja je uznemirena ovim slučajem, iz KCUS-a su dali informacije kojima ističu da je krivica za posljednji slučaj nepopravljanja aparata na firmi Siemens, zaduženoj za servis linearnih akceleratora.

"KCUS je od februara 2016. godine firmi Siemens za razne popravke i održavanje aparata platio 922.176 KM. Prije nekoliko dana avansno je uplaćeno 64.000 KM. U dva navrata smo firmi Siemens platili rad, ali su oni uradili pogrešnu defektažu pa su nakon kupovine i dostavljanja potrebnog dijela aparata samo konstatovali da 'nije problem u tome'. Nažalost, pacijenti su čekali", navode iz KCUS-a.

U nastavku ističu da su aparati za zračenje stari - jedan je iz 2004., a drugi ih 2012. godine, a dnevni protok pacijenata je 100. Prema dokumentaciji koja nam je dostavljena, za zamjenu rezervnih dijelova za noviji uređaj potrebno je blizu 48.000 KM bez PDV-a, a za stariji od 250.000 do 300.000 KM.

Početkom maja Upravni odbor KCUS-a donio je odluku za pokretanje postupka javnih nabavki kako bi se nabavio novi linearni akcelerator s pratećom opremom u iznosu od 6,5 miliona KM.

"Zašto aparati u ranijim godinama nisu servisirani i kupovani prema objektivnim potrebama i broju pacijenata, pitanje je na koje i menadžment KCUS-a traži odgovor", istaknuto je u saopćenju za javnost.

Šef Klinike za onkologiju KCUS-a prof. dr. Samir Bešlija izjavio je da bi aparat trebalo da bude popravljen u narednih dva-tri dana i da će KCUS s medicinskim centrima u BiH koji pružaju ovu vrstu usluge dogovoriti tretmane svojih pacijenata.

Generalna direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović je 17. marta obavijestila generalnog direktora Siemens Medicine d.o.o. Sarajevo Hansa Petera Ahlfonta da KCUS u posljednje vrijeme nije zadovoljan njihovim održavanjem opreme, a posebno u fazi defektaže. U dopisu je navedeno da između KCUS-a i Siemensa postoji dugogodišnja saradnja, ali da u četiri aktuelna slučaja posao popravki nije valjano obavljen. Jedan od tih slučajeva je i Linearni akcelerator Primus.