Sporazum sa deset klinika
0

Pacijenti mogu na pregled u privatne ustanove, umanjuje se period čekanja

FENA
Foto: Fotoservis
Foto: Fotoservis
Kantonalno ministarstvo zdravstva u Sarajevu i Zavod zdravstvenog osiguranja postigli su danas ugovor s deset privatnih zdravstvenih ustanova, tvrdeći da će na taj način skratiti vrijeme u kojem pacijenti u ovom kantonu čekaju na jedan broj zdravstvenih pretraga, za šta su im dosad trebali i mjeseci čekanja. Time će osiguranicima omogućiti efikasniju, što znači i kvalitetniju zdravstvenu zaštitu, ustvrdili su.

Kao drugu bitnu odrednicu potpisnici ističu da će ugovor napraviti prvi korak ka integriranju privatnog i javnog zdravstva na legalan i prihvatljiv način.

Za pacijente to konkretno znači da će moći obaviti pretrage kao što je ultrazvuk srca, naprimjer, u privatnim zdravstvenim ustanovama angažiranim ugovorom i da na pregled neće čekati duže od mjesec dana. Dosad su u javnom zdravstvu znali čekati i po šest mjeseci.

Što se tiče participacije, za sve zdravstvene usluge regulirane ugovorom važit će ista pravila kao i ona na koja su pacijenti navikli u javnom sektoru.

Sve ovo su na ceremoniji potpisivanja ustvrdili kantonalni ministar zdravstva Mustafa Cuplov, direktor kantonalnog Zavoda zdravstvenog osiguranja Mahmut Đapo te prof. dr. Senad Mehmedbašić uime angažiranih privatnih ordinacija.

Ugovorom je angažirano deset privatnih zdravstvenih ustanova izabranih na osnovu javnog poziva. Odabrali su ih Ministarstvo i Zavod jer su, kako kažu, ispunili postavljene uvjete od kojih je jedan da su njihovi uposlenici medicinari iz javnog sektora.

Jedna od angažiranih je Poliklinika "Sanasa" koja će, prema ugovoru, pružati usluge 417 ultrazvučnih pregleda gornjeg i donjeg abdomena te 367 ehokardiografija (ultrazvuk srca) s pregledom.

Druga je Poliklinika "Atrijum" koja će na osnovu ugovora obaviti 417 ultrazvučnih pregleda gornjeg i donjeg abdomena, 225 ultrazvučnih pregleda štitne žlijezde i 366 ultrazvučnih pregleda srca.

Ordinacija za ultrazvučnu dijegnostiku "Medichol" treba da obavi 416 ultrazvučnih pregleda gornjeg i donjeg abdomena, 225 pregleda štitne žlijezde te 400 pregleda dojke.

Ordinacija za ultrazvučnu dijagnostiku "Doc.dr. Fahrudin Smajlović" angažirana je za 417 pregleda ultrazvukom gornjeg i donjeg abdomena, 225 pregleda štitne žlijezde i 367 ultrazvučnih pregleda srca.

Ugovorna obaveza Privatnog rendgen kabineta i ordinacije za ultrazvučnu dijagnostiku "Dr. Kelle Fauzi" su 416 ultrazvučnih pregleda gornjeg i donjeg abdomena, 225 štitaste žlijezde te 400 pregleda dojke.

Internistička ordinacija "Dr. Jelić" angažirana je za 417 pregleda ultrazvukom gornjeg i donjeg abdomena.

Zavod za ginekologiju, perinatologiju i neplodnost "Mehmedbašić" obavljat će usluge citogenetske analize plodove vode, a Republički centar za medicinsku rehabilitaciju Fojnica za usluge liječenje iz oblasti fizikalne medicine i rehabilitacije stacionarnog i ambulantnog tipa.

Zdravstvena ustanova Lječilište "Banja-Terme" Ilidža zadužena je ugovorom za usluge fizikalne medicine i rehabilitacije ambulantnog tipa, kao i Banjsko-rekreativni centar "Aquaterm".

U svim navedenim pregledima pacijenti imaju pravo i na očitanje nalaza.