Ne žele u Gračanicu
119

Pacijenti iz Gradačca prijete isključenjem s dijalize jer im obustavljaju liječenje u Odžaku

A. K.
Pacijenti iz Gradačca skoro svakodnevno idu na hemodijalizu (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Pacijenti iz Gradačca skoro svakodnevno idu na hemodijalizu (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Grupa pacijenata iz Gradačca koji se dijaliziraju u Kantonalnoj bolnici u Odžaku uskoro bi mogli biti uskraćeni za ovu uslugu u Posavskom kantonu. Pružanje medicinske pomoći trebali bi dobiti u Gračanici, što je za njih, kako navode, neprihvatljivo.

Šest dijaliznih pacijenata iz Gradačca posljednjih nekoliko godina kontinuirano na dijalizu odlaze u Dijalizni centar Kantonalne bolnice u Odžaku, međutim tamošnja inspekcija je utvrdila da oni to pravo u Posavskom kantonu kantonu ne mogu ostvarivati.

Iz inspekcije su naveli da se usluga dijaliziranja pacijentima mora pružati u kantonu u kojem ostvaruju zdravstvenu zaštitu, a to je u ovom slučaju Tuzlanski.

Geografski, pacijenti iz Gradačca bi se trebali dijalizirati u Općoj bolnici u Gračanici, međutim oni na to ne pristaju. Kako su kazali za Klix.ba, najveći problem je iscrpljujući put koji bi morali prelaziti skoro pa svakodnevno.

"U Posavskom kantonu pacijenti iz Gradačca se dijaliziraju već četiri ili pet godina. Probleme nismo imali do prošle godine, kada su planirali da nam se odbije pružanje usluge u Odžaku. Situacija se nakratko riješila i sada se ponovo to pitanje pokrenulo. Mi razumijemo da se ovdje radi o drugom kantonu, ali također znamo da imamo pravo na sredstva iz Fonda solidarnosti FBiH, a koji može pokriti naše liječenje u Odžaku", kazao je za Klix.ba jedan od pacijenata Rahman Haseljić.

Dijalizni centar u Odžaku (Foto: Županijska bolnica u Odžaku)
Dijalizni centar u Odžaku (Foto: Županijska bolnica u Odžaku)

Dijaliziranje gradačačkih pacijenata u Odžaku, prema nalogu inspekcije, može trajati do 19. aprila ove godine, nakon čega će im usluga biti obustavljena. Tada bi trebali preći u Gračanicu.

"Mi u Gračanicu ne možemo ići zbog činjenice da je put kojim bismo se kretali izuzetno neprilagođen za ovakvu vrstu pacijenata. Između ostalog, u oba pravca putovanje traje dva sata, a ima izuzetno mnogo krivina koje ne možemo podnijeti jer nakon svake dijalize budemo iscrpljeni, sa izuzetno niskim krvnim pritiskom i kontinuiranim mučninama", navodi Haseljić.

Dijaliziranje šest pacijenata u Kantonalnoj bolnici u Odžaku mjesečno bi koštalo okvirno 1.800 maraka, a izdvajanje ove cifre oni očekuju od Zavoda zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona, koje se ocijenilo nenadležnim u ovom slučaju.

Kako nam je rekao direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona Denis Husić, rješavanje ovog pitanja nametnuto je Federalnom zavodu zdravstvenog osiguranja, s obzirom na to da je ono zaduženo za finansiranje troškova dijaliziranja.

"Ti pacijenti imaju pravo na dijaliziranje u Općoj bolnici u Gračanici koja ima idealne uslove za pružanje te medicinske usluge. Kada je riječ općenito o hemodijaliznim pacijentima, Zavod zdravstvenog osiguranja ima određena sredstva, ali samo za putne troškove. Također, federalni zakon kaže da sporazume o hemodijalizi zaključuju zavodi zdravstvenog osiguranja, ali samo u ustanovama koje djeluju u okviru tog kantona. Shodno tome, nama niko ne daje ovlaštenje da pacijenti idu na neku drugu stranu", kazao je za Klix.ba Husić.

No, dijalizni pacijenti iz Grdačca su izričiti. Ukoliko im se onemogući nastavak liječenja u Kantonalnoj bolnici u Odžaku, oni su spremni na najdrastičniji korak, koji podrazumijeva isključenje sa dijaliznih aparata, a koji u njihovom slučaju život znače.