Pariz
0

PACE osuđuje izjave iz RS

FENA
Samo hitno potrebne ustavne reforme mogu deblokirati "ćorsokak" u državnim institucijama Bosne i Hercegovine, navodi Komitet Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope (PACE) u nacrtu izvještaja usvojenom u četvrtak u Parizu.

Nadzorni komitet PACE-a navodi da "uporno suprotstavljanje i opstrukcija" entiteta i strana znači da Bosna i Hercegovina zaostaje za svojim susjedima u evroatlanskim integracijama i manje je sposobna ispuniti svoje obaveze prema Vijeću Evrope, saopćeno je iz Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope.

Izvještaj Mevlüta Çavuşoglua iz Turske i Kimmo Sasija iz Finske zahtijeva "smišljen i konstruktivan dijalog" između svih domaćih aktera o konkretnim prijedlozima izmjene ustava uoči izbora na jesen 2010. Parlamentarci dodaju da je, podržavajući inicijative raznih aktera na postizanju sporazuma četrnaest godina nakon Daytona, krajnje vrijeme za "široku raspravu" među domaćim akterima, EU i susjednim zemljama, oko toga kako se Bosna i Hercegovina može suočiti s izazovima svojoj stabilnosti.

Komitet također oštro osuđuje izjave i akcije političara s najvišeg nivoa iz Republike Srpske koje podrivaju državne institucije i osporavaju autoritet visokog predstavnika.

PACE bi trebao raspravljati u utorak, 26. januara, o izvještaju tokom svog zimskog plenarnog zasjedanja od 25. do 29. januara 2010. godine.