Podrška Ovčini
6

P.E.N. Centar: Prekid dokumentarnog programa na BHRT-u je ozbiljan udar na umjetničke slobode

N. V.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Iz P.E.N. Centra u BiH su iskazali uznemirenost zbog činjenice da se dramski i dokumentarni program BH radija 1 ne emituje već više od sedam dana.
"Uprkos tome što je generalni direktor BHRT-a Belmin Karamehmedović u javnosti negirao pretpostavke da se radi o planu ukidanja DDP-a, prekid emitovanja ovog programa smatramo ozbiljnim udarom na medijske i umjetničke slobode", kazali su oni.

Također su poslali javnu podršku uredniku ovog programa Miralemu Ovčini, "čovjeku zaslužnom za opstanak i razvoj radiofonskog izraza u Bosni i Hercegovini, koji je već bio žrtva političke cenzure u svojoj matičnoj kući i svim njegovim saradnicima i saradnicama".

DDP je nasljednik Dramskog programa Radio Sarajeva, koji je desetljećima imao vrhunsku produkciju i dobijao nagrade na najuglednijim svjetskim radiofonskim festivalima.

Mnoge javne ličnosti se slažu sa P.E.N. Centrom da je neprocjenjiv značaj ovog programa za razvoj i popularizaciju bosanskohercegovačke književnosti. Mnogi naši najveći književnici počinjali su svoje karijere učešćem na konkursima ove redakcije, a mnoga naša velika književna imena su je i stvarala kao urednici.

"Raznovrsni program – radio novele, radio romani, radio drame, književna kritika – unosi našu književnost svakodnevno u domove građanki i građana Bosne i Hercegovine. Uništavanje DDP-a BHR 1 smatramo činom kulturocida", kazali su.

"Dramski, kulturni i obrazovni program su statutarne obaveze i dio misije javnih emitera u svakoj zemlji na svijetu. Njihova važnost je još veća u ovom trenutku, u kom se privatni mediji takmiče u proizvodnji kiča, senzacionalizma i gledanost/slušanost postižu najprimitivnijim populističkim metodama. Opstanak i prosperitet DDP-a ne smiju biti igračka u hirovitim rukama politički postavljenih rukovodilaca, intelektualno nedoraslih dramskim i dokumentarnim radijskim programima, a preko njihovih sadržaja se ne smiju voditi dnevnopolitičke bitke", dodali su iz P.E.N. Centra.

Naposlijetku, smatraju i da DDP u javnom servisu mora biti dostojno finansiran i produkcijski obezbijeđen dovoljnom količinom javnih sredstava.

U skladu sa svim navedenim, P.E.N. BiH zahtijeva da se odmah nastavi emitovanje Dramskog i dokumentarnog programa BH Radija 1, te da urednik Miralem Ovčina i članice i članovi Redakcije nesmetano i bez prepreka nastave rad na osmišljavanju i produciranju sadržaja.

Kulturni radnici su na društvenim mrežama pokazali nezadovoljstvo zbog suspendiranja dokumentarne redakcije BHRT-a zbog, kako su kazali, emitovanaj dokumentarnih sadržaja o Srebrenici. Nakon što je ova priča postala aktuelna u medijima, direktor BHRT-a Belmin Karamehmedović je izdao Nalog kojim traži od direktorice BH Radija 1 Pejke Medić da programske sadržaje koje producira/koproducira redakcija dokumentarno dramskog programa BH Radija 1 odmah vrati u programsku shemu.