BiH
0

P. Ashdown donio odluku o ujedinjenju Mostara u jednu opštinu sa šest izbornih jedinica

Klix.ba
Visoki predstavnik u BiH Paddy Ashdown donio je obavezujuću odluku o ujedinjenju Mostara prema kojoj će ubuduće taj grad biti organiziran kao jedna opština.

Postojanje dosadašnjih šest gradskih opština prestaje, a područja koja su one obuhvatale u budućoj organizaciji predstavljaće područne izborne jedinice.

Novim Statutom zagarantirana je zaštita vitalnih nacionalnih interesa, odnosno ukidanje postojećih paralelizama te smanjivanje administracije sa sadašnjih 194 na 35 članova.

Evropska komisija u BiH pozvala je političare, državne službenike i građane Mostara da obezbijede potpuno i blagovremeno provodjenje novog statuta grada koji je danas proglasio Visoki predstavnik. U saopštenju se iznosi razočarenje zbog nedostatka političke volje aktuelne vlasti da o tome postigne kompromis zbog čega je još jednom bila nužna intervencija međunarodne zajednice. U zajedničkom saopštenju vodećih međunarodnih institucija u BiH ističe se puna podrška rješenju Visokog predstavnika o novoj organizaciji Mostara.