BiH
0

FOTO / Ozvaničen završetak projekta osvjetljenja ulice Čizmedžiluk

Sarajevo-x.com
Gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen večeras je ozvaničio završetak projekta osvjetljenja ulice Čizmedžiluk, koji je realiziran u sklopu Projekta javne rasvjete Baščaršije. Pored predstavnika izvođača radova, firmi “Testingelektro” i “Neimari”, prisutni su bili i gradski vijećnici, predstavnici Gradske uprave, Zavoda za zaštitu kulturno-historijskog naslijeđa KS i Zavoda za izgradnju KS koji su vršili nadzor nad izvođenjem radova, te vlasnici poslovnih prostora i sami građani.

“Nakon uspješne iluminacije ulica Trgovke, Sarači, Kazazi i Hazihusrev-begovog bezistana, evo imamo priliku da ozvaničnimo završetak osvjetljenja ulice Čizmedžiluk. Iluminacija ove ulice bazirana je na upotrebi nove tehnologije tzv. dekorativne LED rasvjete koja je nenametljiva, ekološki i dugoročno isplativa. Istovremeno, u okviru ovog projekta izvršili smo sanaciju krovova, streha, oluka i fasada 30 radnji u ovoj ulici.”, istaknuo je tom prilikom gradonačelnik Behmen dodavši da je ovo jedan od doprinosa Grada u očuvanju starih zanata.

Ukupna vrijednost izvedenih radova je 184.546,48 KM. Autor projekta rasvjete je arhitekta Srđa Hrisafović. Firma “Testingelektro” d.o.o. Sarajevo nabavila je i montirala rasvjetnu opremu, a firma “Neimari” d.o.o. Sarajevo izvela je sanaciju poslovnih prostora u ulici Čizmedžiluk.

Gradonačelnik je ovom prilikom naglasio da je Gradska uprava u Projekat rasvjete Baščaršije do sada izdvojila ukupno 1.068.299,00 KM, te da je pored saniranog krova Gazi Husrev-begovog bezistana, sanirano ukupno 170 poslovnih prostora, od čega: 33 radnje u ulici Trgovke, 84 radnje u ulici Sarači, 29 radnji u ulici Kazazi i 30 radnji u ulici Čizmežiluk.

Realizacijom i projekta rasvjete ulice Čizmedžiluk, Grad Sarajevo u saradnji sa Kantonalnim zavodom za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa i Zavoda za izgradnju KS nastavlja sa uređenjem najreprezentativnijeg starog dijela grada – Baščaršije, kako bi je učinili još atraktivnijim i privlačnijim ambijentom koji će njegovi građani, gosti i turisti posjećivati u još većem broju i što duže se zadržavati.