BiH
0

Ozvaničen završetak projekta "Jačanje visokog obrazovanja u BiH"

FENA
Predstavnici Evropske komisije i Vijeća Evrope te domaćih institucija vlasti ozvaničili su danas u Sarajevu završetak zajedničkog projekta "Jačanje visokog obrazovanja u BiH".

Tim povodom upriličena je i cjelodnevna konferencija na kojoj su prezentirani rezultati spomenutog projekta, započetog u decembru 2005. godine. Baziran je na sedam usvojenih strategija i smjernica za implementaciju bolonjskih reformi u BiH.

To su - Državni akcioni plan kojim treba unaprijediti procedure koje se odnose na priznavanje kvalifikacija u skladu s Lisabonskom konvencijom o priznavanju, Model za dodatak diplomi koji izdaju univerziteti u BiH, Priručnik za dodatak diplomi, Standardi i smjernice za osiguravanje kvaliteta u visokom obrazovanju, Preporuke za njihovu implementaciju, Generički okvir visokoškolskih kvalifikacija u BiH te Preporuke za njegovu implementaciju.

Ove dokumente izradile su radne grupe u BiH koje su uključivale sve javne univerzitete, studente, državna i entitetska ministarstva te šest međunarodnih eksperata Vijeća Evrope.

Dokumente je usvojilo i Vijeće ministara BiH 27. decembra prošle godine.

Fokus projekta je na tri važna područja – priznavanje diploma i perioda studija, osiguranje kvaliteta i akreditacija te okvir za visokoškolske kvalifikacije BiH.

Ministar civilnih poslova BiH Sredoje Nović naglasio je na današnjoj konferenciji za medije da je današnjim činom završena prva faza spomenutog projekta. On smatra da je za BiH izuzetno značajno što su spomenutih sedam dokumenata jednoglasno usvojila sva ministarstva obrazovanja u BiH.

Njihovim usvajanjem od Vijeća ministara BiH to je postao obavezujući dokument za sve univerzitete u našoj zemlji. Nović očekuje da bi u prvom kvartalu ove godine trebale biti formirane agencija za visoko obrazovanje te centar za priznavanje diploma, za šta je novac osiguran u državnom budžetu za ovu godinu.

On također optimistično očekuje da bi reforma visokog obrazovanja u BiH trebala biti završena do konca 2010. godine, naglašavajući da je sada najveći dio posla na univerzitetima i profesorima.

Predstavnik Vijeća Evrope Sjur Berger smatra da će implementacija ovog projekta našoj zemlji omogućiti da postane punopravna članica evropskog sistema visokog obrazovanja. Također, njegov je značaj u činjenici da kvalitetno visoko obrazovanje predstavlja ključ napretka i budućnosti BiH.

On ipak naglašava da najteži dio provedbe reforme tek sada predstoji obrazovnim institucijama, što će zahtijevati i punu podršku institucija vlasti u BiH na svim nivoima.

Okvirni zakon o visokom obrazovanju u BiH usvojen je krajem prošle godine.