BiH
0

Ozvaničen početak radova na novoj zgradi Akademije scenskih umjetnosti

FENA
Polaganjem kamena temeljca u četvrtak navečer ozvaničen je početak izgradnje nove zgrade Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu.

Dekan Akademije scenskih umjetnosti (ASU) Zijad Mehić u izjavi za FENU kazao je da su građevinske ekipe već pet dana na terenu te da danas počinje kopanje za prvu fazu zgrade.

Riječ je o podzemnim prostorijama koje će se nalaziti na dubini od 11 metara. U sklopu ovog dijela zgrade između ostalog nalazit će se TV studio, vježbaonice.

Za ovu prvu fazu radova Vlada Kantona Sarajevo, kao glavni investitor projekta, osigurala je 2,2 miliona KM.

Također, administrativno je riješen i problem zemljišta na kojem će se nalaziti nova zgrada ASU. Zemljište koje je pripadalo Zavodu za izgradnju Kantona Sarajevo preneseno je na Vladu KS, koja je to dala Akademiji.

Ova prva faza, kako se nada dekan Mehić, trebala bi biti završena krajem ove ili početkom iduće godine.

Radovi na novoj zgradi ASU trebali bi prema očekivanjima biti završeni u naredne tri godine.

Zbog neodumica koje su se pojavile u medijima, a u kojima se navodi da se već drugi put postavlja kamen-temeljac za novu zgradu Akdemije, dekan Zijad Mehić ističe da je prošle godine bila održana javna prezentacija usvojenog projekta, te da je pravi i prvi kamen-temljac postavljen jučer.

Sarajevski studenti glume i režije godinama rade u neuslovnim i neadekvatnim prostorijama u zgradi na Obali, pa je Vlada Kantona Sarajevo odlučila osigurati novu lokaciju gdje će biti izgrađena potpuno nova i funkcionalna zgrada Akademije.

Zgrada će se raditi prema zamisli arhitekte Jonusa Ademovića. Jonus Ademović rođen je 1967. u Mostaru, gdje je završio Srednju građevinsku školu, dok je studij arhitekture upisao u Sarajevu. U Sjedinjene Američke Države otišao je 1994. godine i tamo završio školu arhitekture na Univerzitetu The Cooper Union u New Yorku. Od 2003. osniva vlastiti biro, koji se bavi projektiranjem prestižnih rezidencijalnih i ugostiteljskih objekata. Najveći mu je projekt izgradnja luksuznog šesnaestospratnog rezidencijalnog nebodera na Manhattanu. Dobitnik je brojnih nagrada, među kojima se izdvaja najveća nagrada u svijetu arhitekture Pritzker Award.

Zgrada Akademije imat će površinu od 5.500 kvadratnih metara, od čega 4.600 kvadratnih metara korisnog prostora za studente i nastavnike. Osim kabineta, bit će osigurane i prateće prostorije, kao što su mala i velika scena, vježbaonice za glumu, prostorije za postprodukciju, mali TV studio te drugi sadržaji.