BiH
2

"Oživljavanje olimpijskog duha" 9. februara na Bjelašnici

FENA
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Na olimpijskoj planini Bjelašnici, na Babinom dolu 9. februara od 11.30 do 16.00 sati bit će održana manifestacija povodom projekta ''Oživljavanje olimpijskog duha'.

Organizator manifestacije je "Udruženje Veritas" iz Sarajeva, uz finansijsku podršku Ministarstva privrede Kantona Sarajevo, tehničku podršku KJP ZOI 84, te muzički program studentskog IFM radija.

"Projekt "Oživljavanje Olimpijskog duha" kao ciljanu grupu definiše djecu i omladinu Kantona Sarajevo i šire, radi njihovog upoznavanja o olimpijskom duhu Sarajeva", - kazala je Agenciji Fena predsjednica "Udruženja Veritas" Džihana Hajdarpašić- Misirlić.

Prema njenim riječima, u okviru ovog projekta orgnizovana su takmičenja djece u literalnim i likovnim radovima o temi "Moj san o olimpijadi u mojoj državi" u toku decembra 2012. godine u školama Kantona Sarajevo. Ceremonija dodjele nagrada za najbolje takmičare, po svim kategorijama, bit će upriličena 9. februara na ovoj manifestaciji na Bjelašnici.

"Osim upoznavanja djece o olimpijskoj prošlosti, ova ceremonija jedan je od koraka da se Sarajevu vrati stari olimpijski sjaj, ponudi nova prilika za dodatno oživljavanje zimskog turizma, te da se Sarajevo afirmira kao istinska turistička destinacija", kazala je Hajdarpašić- Misirlić, dodavši da će se taj dan prisutni moći zabaviti uz muziku osamdesetih, snježne igre i maskotu "Vučka".

Glasnogovornica KJKP ZOI '84 Muamera Šehić je kazala Feni da ZOI '84 podržava svaku manifestaciju koja ima za cilj da građane podsjeti na olimpijsku historiju Sarajeva.

"Februar je mjesec kada obilježavamo godišnjicu Zimskih olimpijskih igara i podržavamo svaku inicijativu da se što veći broj djece i građana grada Sarajeva i BiH upozna o olimpijskoj istoriji našeg grada i države i tim povodom smo podržali i projekt koji provodi Udruženje Veritas", kazala je Šehić.

Pozvala je uime preduzeća ZOI '84 svu djecu i omladinu grada Sarajeva da dođu na Bjelašnicu 9. februara kada će biti održana ova manifestacija.