Druženje za sve
109

Oživimo stare običaje: U subotu od 12 sati sankanje niz Trebević

Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Sankanjem niz Trebević sutra od 12 sati građani i građanke Sarajeva imat će priliku zabaviti se i prisjetiti nekadašnjih vremena kada su se niz padine glavnog grada sankali i mladi i stari.

Od davnina je običaj u Sarajevu da čim padne snijeg, svi uzimaju sanke i spuštaju se do glavnih ulica. Najviše je to bilo rasprostranjeno na takozvanoj memli strani. Pretežno se spuštalo s Osmica i Trebevića niz Širokaču i Bistrik.

Taj stari običaj Sarajeva građani ponovo mogu doživjeti u subotu, 12. januara, s početkom u 12 sati.

Start je s gornje stanice (Ramo Biber) Trebevićke žičare, a pauza je kod Čoline kape gdje će svi moći uživati i ugrijati se uz besplatan čaj i grah.

Podsjećamo, za državljane BiH cijena vožnje Trebevićkom žičarom u jednom smjeru iznosi četiri KM, povratna šest KM, dok strani državljani jednosmjernu kartu plaćaju 15 KM, a povratnu 20 KM. Doplata za bicikl i kućnog ljubimca u jednom smjeru iznosi po četiri KM. Prijevoz za djecu do sedam godina je besplatan.

Zimski popust imaju učenici, studenti, penzioneri i osobe starije od 65 godina i za njih cijena povratne karte iznosi tri KM.