Hercegovcima teško disati
0

"Ovoliki dim smeta i zdravom čovjeku, a kamoli bolesnima"

Piše: M. Beker
Foto: Feđa Krvavac/Arhiv/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Arhiv/Klix.ba
Uslijed gustog dima koji se širi u područjima blizu požarišta broj pacijenata u zdravstvenim ustanovama na području općine Trebinje povećan je za 15 posto, saznaje Klix.ba.

"Većinom su to pacijenti oboljeli od hronične bolesti pluća ili astme. Žale se na gušenje ili otežano disanje", rekao je za naš portal Marko Drakul, dežurni doktor Odjela hitne medicinske pomoći Opšte bolnice Trebinje.

Gusti dim je na području Jablanice prisutan već nekoliko dana, a u domove zdravlja javili su se također pojedinci koji su imali problema sa disanjem.

"Tokom vikenda je bilo strašno, teško su disale i zdrave osobe, ali nije bilo većeg priliva pacijenata. Danas nam se javio vatrogasac koji je bio na terenu tokom vikenda pa se žalio na otežano disanje i mučnine. Ipak, situacija nije zabrinjavajuća", rekla nam je glavna medicinska sestra Doma zdravlja Jablanica Zijada Babić.

Građani Mostara se danima žale kako su prethodni dani bili vrlo teški za njih, jer osim dima iz zraka je padao i pepeo, tako da je bilo, kako su nam rekli čitatelji, skoro nemoguće disati.

Na Odjelu hitne medicinske pomoći JU Dom zdravlja Mostar na početku su imali povećan broj pacijenata, ali ne u onolikoj mjeri u kojoj su očekivali. Prema riječima dr. Zdenka Klarića, u ovoj mostarskoj zdravstvenoj ustanovi dnevno imaju dvije-tri intervencije koje se tiču gušenja.

Doktor Klarić ipak dodaje: "Ovaj dim smeta i zdravom čovjeku, a kamoli onima sa zdravstvenim problemima".

Doktori pacijentima koji imaju problema s disajnim putevima, a žive na područjima ugroženim požarima, savjetuje se da ostanu u kućama, te da ne otvaraju prozore.