BiH
0

Ovogodišnji turistički saldo bilježi nove rekorde

FENA
Od 232.740 turista koliko ih je u šest mjeseci boravilo u BiH, polovina je stranih od čega su Švicarci ostvarili povećanje broja dolazaka za 211,5 posto i noćenja od 506,9 posto.

Oni ujedno i najduže ostaju u posjeti našoj zemlji – u prosjeku četiri noćenja.

Turističko udruženje u BiH saopćilo je da je šestomjesečni bilans u BiH bolji za 15,7 posto, dok je broj stranih turista povećan za 20,8 posto.

Iako u odnosu na 34 miliona Italijana – koliko će ih ove godine ići na godišnje odmore - broj od 1.783 turista iz ove zemlje koji su u junu boravili u BiH ne izgleda impresivno, ipak treba reći da je to značajno povećanje u odnosu na isti period prošle godine i iznosi 74,1 posto.

To također znači da bi turistički radnici iz BiH trebali više pažnje posvetiti i podesiti promociju naših resursa kod naših prekomorskih susjeda koji se u 60 posto slučajeva za odmor odlučuju dvije ili tri sedmice prije puta.

Podaci o šestomjesečnom bilansu turističkih posjeta pokazuju još neka, uvjetno rečeno, iznenađenja. Iz Švicarske je stiglo 601,4 posto više turista nego u junu prošle godine (2.995), Iz Makedonije 156,2 posto više, a zatim slijede turisti iz SCG (31,5 posto više), Poljske (27 posto), Njemačke (28,4 posto), SAD-a (21,2 posto) i Slovenije 17,6 posto više nego lani.

U Republici Srpskoj trend povećanja ukupnog broja iznosi 24,3 posto, a stranih turista gotovo 30 posto. U Federaciji ovi postoci su nešto skromniji i iznose 9,7 posto, odnosno 16,9 posto što se također može smatrati značajnim povećanjem. I u Brčko Distriktu broj turističkih dolazaka je značajno veći kao i broj noćenja u odnosu na šestomjesečno razdoblje prošle godine i kreće se više od 40 posto.

Dosadašnji podaci za ljetnje razdoblje ukazuju da će ovogodišnji turistički saldo zabilježiti nove rekorde. A to znači da već sada, pred kraj ljeta, turistički radnici treba da razmišljaju o idućoj godini, tragom pokazatelja o već „uknjiženom“ turističkom prometu, ističu iz Turističkog udruženja BiH.