{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ovogodišnji turistički saldo bilježi nove rekorde

F
15.8.2006. u 15:09
0
0
Ovogodišnji turistički saldo bilježi nove rekorde
0
Ovogodišnji turistički saldo bilježi nove rekorde
Od 232.740 turista koliko ih je u šest mjeseci boravilo u BiH, polovina je stranih od čega su Švicarci ostvarili povećanje broja dolazaka za 211,5 posto i noćenja od 506,9 posto.
Oni ujedno i najduže ostaju u posjeti našoj zemlji – u prosjeku četiri noćenja.

Turističko udruženje u BiH saopćilo je da je šestomjesečni bilans u BiH bolji za 15,7 posto, dok je broj stranih turista povećan za 20,8 posto.

Iako u odnosu na 34 miliona Italijana – koliko će ih ove godine ići na godišnje odmore - broj od 1.783 turista iz ove zemlje koji su u junu boravili u BiH ne izgleda impresivno, ipak treba reći da je to značajno povećanje u odnosu na isti period prošle godine i iznosi 74,1 posto.

To također znači da bi turistički radnici iz BiH trebali više pažnje posvetiti i podesiti promociju naših resursa kod naših prekomorskih susjeda koji se u 60 posto slučajeva za odmor odlučuju dvije ili tri sedmice prije puta.

Podaci o šestomjesečnom bilansu turističkih posjeta pokazuju još neka, uvjetno rečeno, iznenađenja. Iz Švicarske je stiglo 601,4 posto više turista nego u junu prošle godine (2.995), Iz Makedonije 156,2 posto više, a zatim slijede turisti iz SCG (31,5 posto više), Poljske (27 posto), Njemačke (28,4 posto), SAD-a (21,2 posto) i Slovenije 17,6 posto više nego lani.

U Republici Srpskoj trend povećanja ukupnog broja iznosi 24,3 posto, a stranih turista gotovo 30 posto. U Federaciji ovi postoci su nešto skromniji i iznose 9,7 posto, odnosno 16,9 posto što se također može smatrati značajnim povećanjem. I u Brčko Distriktu broj turističkih dolazaka je značajno veći kao i broj noćenja u odnosu na šestomjesečno razdoblje prošle godine i kreće se više od 40 posto.

Dosadašnji podaci za ljetnje razdoblje ukazuju da će ovogodišnji turistički saldo zabilježiti nove rekorde. A to znači da već sada, pred kraj ljeta, turistički radnici treba da razmišljaju o idućoj godini, tragom pokazatelja o već „uknjiženom“ turističkom prometu, ističu iz Turističkog udruženja BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: